24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Vaasankatu

24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota.

Sörnäisen ja Harjun kaupunginosien katveissa sijaitseva Vaasankatu eli Puukkobulevardi on niittänyt mainetta rappeutuneen moraalin pyhättönä jo vuosikymmeniä. Kaupunkikierros tätä katua pitkin kattaa tukun juottoloita, seksikauppoja, thai-hierontaliikkeitä ja näiden välissä seilaavia rötösteleviä narkkareita, diilereitä ja pieniä ihmisiä . Kaaoskierros päättyy Vaasanaukiolle eli Piritorille, jossa viina virtaa ja piri pieni pyörittää paikallisten ihmisraunioiden elämää kohti katuojaa. Tai näin on ainakin ollut.

Noin viidensadan metrin mittaisella Vaasankadulla sekä Vaasanaukiolla ovat piikit ja pillerit vaihtaneet omistajaa jo kymmeniä vuosia, ja hälytysajoneuvot ovat vähitellen oppineet nopeimmat reitit rauhattomuuden tyyssijoille. Alueiden liikanimet ja maineen tietävät kaikki - jopa reittiopas.fi tuntee hakusanan ”piritori”. Kuitenkin muutama vuosi sitten poliisi aloitti alueen tehovalvonnan, pyrkimyksenään kyntää ryvettynyt maa uuteen kasvuun. Ovatko Puukkobulevardi ja Piritori siis enää nimensä veroisia?

Aamuvuoro klo 12.00-18.00 (Kuvat ja tekstit: Marlene Kaarikivi)

Hiljaista. Kylmyys ajaa ihmiset ripeästi omille asioilleen. Vaikka vähitellen ihmisiä näkyy enemmän ja enemmän, kaikki vain tulevat ja menevät. Jotkut rohkeat tupakoitsijat pysähtyvät hetkeksi haukkaamaan raitista ilmaa, mutta jatkavat pian matkaa. Ei edes yhtä pulua näy missään.

Pieni spurguryhmä on kokoontunut metron ovien sisäpuolelle ja heidät yritetään kiertää mahdollisimman kaukaa, mikä on tietenkin aika vaikeaa. Sitten joukko siirtyy ulos. Poliisit ajavat ohi, mutta eivät näytä kiinnittävän örveltävään joukkioon mitään huomiota.

Pieni kierros Vaasankadulla. Ei yhtään mitään erikoista. Pari koiranulkoiluttajaa ilmestyy porteista, mutta heillä on kiire. Kun palaan Piritorille, roska-auto tukkii Vaasankadun. Henkilöautojono koostuu ainakin neljästä autosta. Muutaman minuutin jälkeen roska-auto lähtee ja liikenne alkaa taas sujua.

Spurgut ovat kadonneet sisätiloihin. Muutamaa minuuttia ennen yhtä saapuu aukiolle Valion auto ja poliisit. Poliisit pysyttelevät visusti autossaan ja tarkastelevat aukion hiljaisuutta. Pian he kyllästyvät ja lähtevät. Valion auto vie metroon kaikenlaisia herkkuja.

Puoli kahden aikaan Vaasankadulta kuuluu huutelua ja örvellystä. Joku spurgu siellä huutelee ohikulkijoille. Aukiolle on ilmestynyt autoja parkkiin, mutta muuten on hiljaista.

Missä kaikki ovat?

Radioporukka soittaa ja sanoo tulevansa paikalle. Kerron heille, että kylmä on ja väkeä on vähän.

Kymmentä vaille kaksi saapuu jälleen poliisit, tällä kertaa henkilöautolla. Joukko nuoria aikuisia juo kaljaa metron edessä. He eivät näytä kiinnostavan poliiseja, sillä toinen poliiseista jututtaa jotakuta nuorta naista metron sisäänkäynnillä. Toinen poliisi partioi vartijan kanssa ulkopuolella. Haastattelua ei saa. Sitten nuorisoa aletaan häätää paikalta. Toinen poliisi neuvoo joukkoa siirtymään läheiseen puistoon. Vartija häätää paikalta nuoren miehen joka olisi mielellään käyttänyt metron nurkkaa vessana. Poliisien pakettiauto saapuu paikalle ja kyytiin otetaan yksi henkilö. Nuori nainen, jota toinen poliisi aiemmin jututti, otetaan henkilöauton kyytiin.

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ulkona on kylmä kuin Siperiassa, joten päätän pitää tauon.

Poliiseja piisaa

15.15 Back to business.

Edelleen hiljaista. Yksi asia kuitenkin kiinnittää huomioni. Lapset eivät kulje täällä muuten kuin jonkun aikuisen seurassa. Tosin ei se ole mikään ihmekään. Puoli neljän aikaan paikalle ilmestyy taas poliisit. Tällä kertaa heidät on kutsuttu paikalle, sillä he menevät suoraan S-markettiin. Kun poliisit ovat kadonneet näköpiiristä, aukiolle ilmestyy tölkkejä keräävä vanhempi mies rullaluistimilla. Toisessa kädessä kaksi sauvaa ja toisessa tyhjä tölkki - mies kiitää aukion poikki ja katoaa. Useita minuutteja kuluu, ennen kuin poliisit palaavat kuvaan nuoren miehen ja nuoren naisen kanssa. Molemmat otetaan partioauton kyytiin. Viittä vaille neljä paikalle tulee jälleen kerran poliisit. He eivät kuitenkaan poistu autostaan. Huoltomiehen näköinen heppu porhaltaa paikalle, katoaa metroon ja tulee maanpinnalle kantaen harteillaan pikkupoikaa.

Katuvalot syttyvät ja aurinko, jota ei ole koko päivänä näkynyt, katoaa maiden ja mantujen taakse. Torvi soi Vaasankadulla. Tummansininen Hiace on parkkeerattu pihaportin eteen ja kiivastunut Nissan-kuski soittaa hulluna torvea. Pian Hiace-kuski saapuu paikalle ja alkaa siirtää autoaan. Peruuttelun jälkeen Nissan-mies pääsee viimein kotiin ja Hiacekin lähtee paikalta. Katu on jälleen hiljainen.

Iltavuoro klo 18.00-00.00 (Teksti: Ville Hinkkanen)

Kuuden jälkeen torstai-iltana Vaasanaukion ympäristö vaikuttaa varsin arkiselta. Kutsumanimet ”Ikuisen vapun aukio” ja viereisen Vaasankadun ”Puukkobulevardi” tuntuvat liioitelluilta. Näkymä voisi olla melkein mistä päin Helsinkiä tahansa. Ihmiset kiiruhtavat aukion laidalla olevaan S-Marketiin ruokaostoksille ja sen jälkeen kohti kotisohvaa ja Salattuja Elämiä.

Huumeiden diilaus ja muu arveluttava käytös loistavat poissaolollaan. Ympäri kaupunkia yleisesti tavattavat spurgutkin ovat ilmeisesti siirtyneet jo talvehtimispaikoilleen.

Onko Vaasankadun hurja maine menneisyyttä? Onko Kallio uusi Punavuori?

Ei kai sentään.

Vaasanaukion laidalla seisoo lupaavan näköinen hahmo päässään Piritorin kansallispäähine, pipo + huppu yhdistelmä. Naamasta näkyy lähinnä nenä ja partakarvoitus, mikä lienee tarkoituskin.

Toimittajan ennakkoluulot kuitenkin osoittautuvat vääriksi, kun Tommiksi esittäytyvä mies kertoo asuvansa Kampissa. Hän ei myöskään tunnusta olevansa paikalla myymässä huumausaineita, vaan on kuulemma menossa kaverinsa kanssa oluelle Ravintola Heinähattuun.

Miltä Vaasanaukio näyttää Kamppilaisen silmin?

”Alueella on maineensa, mutta mielestäni se ei eroa muista paikoista joissa liikkuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Tommi kertoo liikkuvansa usein alueen läpi, lähinnä ollessaan matkalla Kallion yöelämään.

Kamppilaista ei siis pelota liikkua Pitkänsillan pohjoispuolella?

”En pelkää missään päin Helsinkiä.”

Suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu olevan lähinnä läpikulkumatkalla, liikkuuhan viereisen Sörnäisten metroaseman kautta lähes 20000 ihmistä päivittäin.

Alkuasukkaiden löytäminen saati pysäyttäminen osoittautuu illan mittaan vaikeaksi.

On syytä siirtyä Ravintola Iltakouluun hiomaan sotasuunnitelmaa. Iltakoulun ikkunapöydät ovat loistavia paikkoja Vaasankadun elämän seuraamiseen. Ja tässä tapauksessa myös suunnitelman paranteluun.

Aiemman aukiolla seisoskelun seurauksena mieleen on tullut vanha juhliin liittyvä sanonta: ”jos bileissä ei vaikuta olevan yhtäkään sekavasti käyttäytyvää urpoa, urpo olet suurella todennäköisyydellä sinä itse.”

Kuinka siis haastatella ohikulkijoilta Vaasanaukion erikoisuuksista vaikuttamatta itse yhdeltä niistä?

Leipomoita ja ullakkomurtoja

Illan edettyä jo pidemmälle haaviin tarttuu vihdoin harvinainen tapaus, paikallinen!

Mikko Kokkonen on tyypillinen vaasankatulainen, 24-vuotias kimppakämpässä asuva opiskelija. Hän kertoo ettei tunne turvattomuutta liikkuessaan kotikulmillaan. Hän on asunut Vaasankadulla seitsemän kuukautta.

”Ullakkomurtoja tosin tapahtuu taloyhtiössäni lähes kuukausittain. Muualla asuessani en ole tällaiseen törmännyt. Aikaisemmin olen asunut Pohjois-Helsingissä ja Punavuoressa.”

Onko Vaasankadun aika ”Puukkobulevardina” siis jo syytä unohtaa?

”Olen nähnyt seitsemän kuukauden aikana vain yhden puukotuksen jälkitilanteen, joten en voisi hyvällä omallatunnolla mainostaa aluetta Puukkobulevardina.”

Pidätkö Vaasankadusta asuinalueena?

”Sijainti on loistava, tunnelmassa olisi parantamisen varaa. Nistin oloista porukkaa hengailee joka päivä S-Marketin seinustalla. He häipyvät aina poliisiauton saapuessa paikalle.”

”Kaipaisin alueelle leipomoa” Kokkonen toteaa.

Muutkin ohikulkijat näyttävät enemmänkin leipomon kanta-asiakkailta kuin sekakäyttäjiltä. Tunnelma on rauhallinen ja marraskuisen masentava.

Ilta on kuitenkin vielä nuori. Vaasankatu on parhaimmillaan vasta yön puolelle siirryttäessä.

Yövuoro 0.00-12.00 (teksti: Paul Nyman, Kuvat ja haastattelut: Otso Karhu)

0.00 Yövuoro alkaa ja Vaasanaukio on tyhjä. Ravintola Iltakoulun edessä mies nahkaisessa stetsoni päässäänpolttaa tupakkaa. 24-Fitness kuntosalin ikkunasta näkyy muutama treenaaja. Mies horjuu ohi takki auki. Toinen vastaan silmä mustana ja pyytää armoa.

– Juhlimaan! Tänään on torjantai. Joskushan se on pakko aloittaa.

Nahkatakkiin pukeutunut mies hoitaa pankkiasioitaan Helsingin pantin automaatilla ja virtsaa samalla seinään. Mies ja nainen kantavan raskaan näköistä televisiota pitäen taukoja aina muutaman metrin välein.

Matka jatkuu Vaasankadulle ravintoloiden annin tarkistamiseksi.

Iltakoulussa on noin puolet pöydistä täynnä. Mies nahkastetsonissa puhuu elehtien tuoppi kädessään.

Kultapalmun ikkuna on rikki. Erikoisoluisiin panostavassa hilpeässä hauessa on vain neljä asiakasta.

Miesseurue kävelee keskustellen Helsingin pikaruokaloiden annoskooista.

Kallionhovissa lähes kaikki pöydät ovat täynnä. Asiakaskunta on pääosin noin 25-vuotiaita. Ravintolan vieressä mies nojaa seinään huutaen kirosanoja nauraen.

Fantasy Ladies ja Dream Girls liikkeiden oviin kiinnitetyt jouluvalot vielä vilkuttavat merkiksi, että lämpöä olisi vielä tarjolla. Myös Sweet Ladiesin ovi on vielä auki, vaikka siinä lukeekin 10–22.

Pienen Siima-baarin ikkunasta näkyy puolen tusinaa noin 40-vuotiasta miestä, sekä yksi nainen. Kaikki katsovat tiukasti eteensä, ja ovella tupakoiva mies kehottaa tulemaan sisään.

– Tulkaa tänne. Tää on paras mesta; bisse kolme euroa. Kustaa Vaasa on ok, mut bisse jonku vitosen. Minä tanssin vielä täällä. Olen säveltäjä ja runoilija. Kaksykkönen on tossa, mut tää on halvempi.

Lupaamme palata asiaan kierroksen jälkeen.

Ravintola MOLOTOW aivan täynnä. Viva la vidassa vain noin seitsemän ihmista. Vaasankadun ja Fleminginkadun risteyksessä nuorisojoukko juo punaista koffia ja huutaa.

Kustaa Vaasan tupakkapaikalla on paljon väkeä. Useat heistä tuopit mukanaan. Sisältä paikka on jokaista pöytää myöten täynnä. Ovella vastaantuleva mies tarjoaa kättä ja sanoo:

– Paskat bileet, vielä mahtuu.

Taas aukiolla. Mies kantaa olallaan sohvaa, toinen laulaa Matti Nykästä. Turvatiimin mies ajaa paikalle ja menee sisälle metroasemalle. Aukiolle ajaa poliisien partioauto, ja kenttäjohtajaksi itsensä esittelevä mies lupaa haastattelun.

– Me ei näin hiljaisina iltoina käydä täällä niin usein. Se on tää tuuli ja varmaan lauantain pyhäpäivä, mikä tekee sen. Tänne ei tule erityisen paljon hälytyksiä, mutta hakaniemestä tänne asti on se alue, missä on väkeä.

Hän kertoo asuneensa kurvissa vuodesta-85, ja huomanneensa alueessa muutoksen.

– Ennen täällä oli se Kurvin jengi, joista kaikki oli istunu Sörkassa. Nykyään ne on oikeastaan kaikki kuolleet.

Se on kuluttavaa elämää.

01.00 Tilannekatsaus Siima-baarissa. Vessaan kävelevä mies kysyy ”mitäs hinttareita sitä ollaan”. Pariskunta pelaa hedelmäpeliä. Nainen kävelee vessaan ja käskee miestä olemaan pelaamatta kaikkea. Sohvalla mies pilkkii ja painaa sormillaan silmiään. Baarimikko kieltää nukkumasta saamatta reaktiota, korottaa ääntänsä ja ottaa kädet mukaan kehoituksiin.

– Timo nyt oikeesti!

Televisiossa pyörii naisten jalkapallo, mutta kukaan ei katso. Seinällä roikkuva jukeboksi ei ole käytössä, jättäen hedelmäpelin kolinan ainoaksi tunnelmaluojaksi. Myös pelikonetta pelaava nainen alkaa herätellä sohvalla makaavaa miestä. Televisiossa tehdään maali. Baarimikko kertoo kantisten olevan harmittomia.

– Tää on tällänen perhe.

Lähdön hetkellä voi nähdä kuinka sohvalla makaava mies virtsaa housuunsa.

Valomerkki on annettu Kalliossa.

Ihmiset lipuvat laiskasti ulos baareista. Aukiolla on kolmen hengen joukko nuoria miehiä. Yksi kertoo tarinaa ilmeisesti tappelusta.

– Vittu mä vedin sen niin pahaks!

Selostus päättyy ryhmähalaukseen.

– Ei mitään hätää. Mennään meille yöks.

02.00 Nuori Iinekseksi itsensä esittelevä nainen kantaa kainalossaan neljää suurta kääröä.

– Löysin nää roskalavalta. Täs on yks maailmankartta ja ties mitä! Mul ei vaan oo avaimia, et pitäis löytää kämppis.

– Meil on tosi kiva kämppä tos Vaasankadulla. Siinä on ikkunat kadulle ni voi vaan istua ikkunanlaudalla ja kattoa ihmisiä.

Tytön ystävät tulevat ulos lepakkomiehestä, ja ovat heti innostuneita kartoista. Hesari #4-elintarvikekioskin rappusille on sammunut mies. Tolpalla jonottavat taksit, mutta asiakkaita ei näy. Lähestymme tupakoivaa kuskia.

– Ei oo pahemmin asiakkaita. Ei näistä päivistä tiedä millon porukka juo. Se on ihan tuurista kii. Joskus tulee keskiviikkona 300 kassaan ja siitä jää taskuun 70, joskus taas 500.

Mies arvelee metroaseman tolppaa Kallion parhaaksi.

– Ei täällä katota sitä päivää, et nää on hyviä mestoja arkena. Enkä mä sanois et tää on sen huonompaa seutua. Huonoja asiakkaita voi tulla mistä vaan, enkä mä dissaa mitään tolppaa. Tuli just 27 vuotta kuskina täyteen ja oon nähny tän muutoksen.

Vaasankatu on Tyhjä. Viimeisenkin hieromalaitoksen ovi suljetaan ja kaksi naista kävelee pois toppatakit yllään ja pyyhkeet lanteillaan. Fantasy Ladiesin ”welcome” kyltti jää vieläkin vilkkumaan.

03.00 Sekä Vaasan- katu, että aukio ovat täysin tyhjillään. Kerrostalojen seinissä näkyy ripotellen palavia valoja. Päätoimittaja Andy Kauranne ajaa paikalle valkoisella autolla, tarjoaa tupakat ja kertoo alatyylisen vitsin palatakseen nauraen takaisin yöhön.

Pieneen tilastoa: noin 500 metriselle Vaasankadulle mahtuu yksitoista baaria, yhdeksän hieromalaitosta, sekä yksitoista seksiliikettä, joista viisi on vieretysten.

04.00 Vastaan kävelee kaksi nuortamiestä, joilla on kasvoissaan tussatut viikset ja askelluksessa hieman ristipistoa.

– Käytiin hakemassa blandikset. Tiedossa kossua ja mustikkakeittoa, kertoo Joonakseksi esittäytynyt mies.

– Lähdettiin vetämään perseet kun kaveri jäi kämpille tekemään sitä kauneinta.

Takaisin Helsinginkadulla ja Hesari #4 elintarvikekioskissa, jossa on omistajan lisäksi yksi asiakas.

– Ihan normaalisti on käynyt väkeä. Häiriöitä on ihan tarpeeksi: kodittomia, humalaisia ja rosvoja. Kohta enemmän kun olen auki 24 tuntia.

– Porukkaa kävelee tästä paljon ohi ja baarin jälkeen on nälkä, hän pohtii.

– Nyt on rauhallisempaa, kun Alepa on auki koko ajan. Silloin tällöin käydään päälle. Yhteensä kymmenenkertaa 2,5 vuoden aikana, mutta aina ei voi soittaa poliisille. Viimeksi sanottiin, että sulje sitten paikka.

Vaasankatu on autio.

05.00 Ihmisiä alkaa jo kävellä töihin. Metroasema on auki. Laskeutuminen vielä liikkumattomia rullaportaita alas laiturialueelle tuntuu ikuisuudelta. Ensimmäistä metroa odottaa kourallinen väsyneen näköisiä ihmisiä.

Käymme 24-h Alepassa. Työntekijä antaa varsin ympäripyöreän haastattelun, kuinka asiakkaat ovat ihan mukavia ja ilta on sujunut ihan hyvin.

– Ihan mukavia yövuoroja.

Kollegani ostaa energiajuoman puoliksi kolikoilla puoliksi kortilla.

06.00 Muistan, ettei minulla ole varaa bussiin, ja päätän kokeilla, kuinka matkarahojen kerääminen sujuisi pullojen muodossa. Ensimmäiset 15 minuuttia tuottavat kaksikymmentä senttiä.

Dallapen puistossa ei ole yhtäkään ehjää pulloa. Kaksi koiranulkoiluttajaa joista toisen valkoinen pikkukoira alkaa rähistä. Harjun nuorisotalon portailta löytyy kymmensenttinen. Teollisuuskadulla näkyy autoja jo paljon.

07.00 Töihin menijöitä näkyy jo enemmän, mutta Helsinginkatu on varsin rauhallinen. Ainoat kaksi vastaantulevaa pulloa ovat ulkomailta tuotuja. Harjunpuiston kohdalla syntyy päätös lähteä ottamaan vastaan auringonnousua Vallilan kallioille.

Kallioita ympäröivä Puu-Vallila on kaunis, mutta harmaan taivaan läpi ei auringonnousua pääse näkemään.

Aamun sarastus

08.00 Katuvalot sammuvat. Teollisuuskatu on jo täynnä autoja. Katujen liikehdintää voi kutsua jo elämäksi, ja Aleksis Kiven koulun ikkunasta loistaa valo. Myös ensimmäiset hieromalaitokset avaavat jo oviaan. Erään hieromasalongin ja kampaamon yhteinen ulko-ovi ei ole ehtinyt sulkeakaan, mutta se vaikuttaa enemmän unohdukselta kuin aukioloajoilta.

Aukiolla on jo paljon läpiliikennettä. Pullosaldo on jäänyt kahteenkymmeneen senttiin. Ne saa S-marketin kautta siirrettyä suoraan pelikoneeseen.

R-kioski on juuri avannut ovensa ja myyjällä on aikaa haastatteluun:

– Meillä käy täällä ihan laidasta laitaan porukkaa. Narkkareita, pukumiehiä ja tosi paljon hipstereitä.

Aamuisin käy vakituisia arvanostajia ja kaljanostajia sitten vähän ennen yhdeksää.

Myyjä ei pidä aluetta pelottavana seutuna.

– Olen asunut täällä koko ikäni, eikä uhkatilanteita ole tullut kuin muutama.

Hiljainen vesisade alkaa.

09.00 Ensimmäiset Baarit avaavat ovensa.

09.05 Ravintola Buds’issa maksaa ensimmäisen tunnin ajan tuoppi 2,5 euroa. Kauhtuneilla sohvilla istuu jo viisi asiakasta, joista jokainen istuu omassa pöydässään. Kaiuttimista kuuluu radion aamushow.

09.15 Paikalla on jo kahdeksan ihmistä, joista yksi on kahvilla. Keskimmäiseen pystypöytään on muodostunut kolmen hengen seurue, jotka rupattelevat ja lukevat aamun lehtiä.

09.20 Paikassa on enää yksi vapaa pöytä. Yksi keskimmäisen pystypöydän miehistä kaataa oluensa ystävän syliin. Tilanne johtaa uuden tuopin hakemiseen ja naureskeluun.

09.30 Ihmiset alkavat keskustella toisilleen pöydistään. Ravintola alkaa pikkuhiljaa täyttyä puheensorinasta.

Kallion Mestarissa on neljä asiakasta, jotka nainen tiskin takana tietää kertoa kantiksiksi.

– Mut ei ne täällä joka päivä yhdeksältä ole.

10.00 Nyt sataa jo kunnolla. Vaasanaukiolla sijaitsevassa Seksipisteessä on Paikalla myyjän lisäksi yksi asiakas, joka kuitenkin poistuu mitään ostamatta. Myyjä antaa mielellään kommentin, vaikka epäilee, osaako hän sanoa mitään, mistä olisi apua.

– Mä en noista suosituimmista tuotteista osaa sanoa, kun en ole omistaja. Mä vaan tuuraan täällä silloin tällöin. Seksilehtiä menee paljon.

– Asiakkaita on eniten lounastunnin aikana ja iltaisin. Ennen viikonloppua myös tulee enemmän kiirettä.

Harjunpuistossa antikvariaatti Punaisen Planeetan myyjä kertoo, että antikvaarisia kirjoja menee melko mukavasti.

– Ainakin meillä, mutta meidän asiakaskunta on vähän nuorempaa kuin antikvariaateissa yleensä.

Varmaankin koska meillä on paljon tietokirjoja ja musiikkikirjoja.

Hieman ennen yhtätoista on aika palata takaisin koululle väsyneinä ja märkinä. Ville Hinkkanen käy ottamassa vielä tilannekatsauksen viimeisiltä tunneilta, mutta linja pysyy vahvan sateisena ja harmaana. Vaikka Vaasankadulla on lähialueineen baarikeskittymän vuoksi paljon yöelämää, on siellä vaikea tuntea oloaan uhatuksi.

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_9614: Предлагаем вам школьный интернет-сайт «link» с ГДЗ для всех школьных предметов.

Это блистательный вебсайт с решебниками, где есть вся последняя информация для выполнения школьного упражнения - география 5 класс фгос домогацких введенский плешаков, география 5 класс рабочая тетрадь домогацких картографический практикум, скачать бесплатно география 5 класс рабочая тетрадь домогацких, география 5 класс рабочая тетрадь домогацких ответы с 91 параграф 23, гдз география домогацких 5 класс рт и а так же эти школьные предметы: математика и ОБЖ и черчение и т.
д.

Давно не секрет, что школьники обычно пользуются готовыми ответами к школьным предметам. Поскольку количество школьных предметов с каждым годом увеличивается, совместно с объемом получаемой информации, а вот промежуток времени на сборы к школьным урокам только лишь уменьшается.
И для того, чтобы хотя бы малость уменьшить нагруженность, избавить вашего ребенка от стабильной устали и нарастить производительность домашней работы, мастера создают сборники с готовой домашкой, примеры: география домогацких 5 класс учебник онлайн читать бесплатно, поурочное планирование 5 класс география фгос домогацких, география 5 класс тесты домогацких, география 5 класс домогацких онлайн, география 5 класс 1 часть домогацких и другие.Если вы подыскивали хороший выполненный материал, который далее направит в решении упражнений из школьного учебника, вы открыли уместный портал - «link» с этими: 5 класс гдз география домогацких ответы на вопросы, география 5 класс домогацких фгос решебник, рабочая пр
Guest_3934: Love the site-- extremely individual friendly and lots to see!


«link»
Guest_7502: The material is rather important.

«link»
Guest_5831: Boys Birthday Cakes Boys Kits «link» AMERICAN SUPERHEROES CAKE KIT $52.95 or 4 payments of $13.24 with Afterpay Watch this cake being made. ARMY TANK CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. ART PALETTE CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. AUSSIE THONG CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. BABY GROW BOY CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. BARNYARD CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. BEE CAKE KIT $45.95 or 4 payments of $11.49 with Afterpay Watch this cake being made.
boys birthday cakes,birthday cakes,cakes ( «link» )
Guest_7068: Wow, stunnіng portal. Thnx ...

«link»
Guest_4714: Thanks, this website is very beneficial.«link»
Guest_3684: Great looking internet site. Assume you did a bunch of your own html coding.


«link»
Guest_6779: If you’re feeling sluggish, or you think you’re always full and the food has settled in your stomach, undigested. If you think you’re fat and need to lose weight. And if you think that you’ve ingested more than the allowed preservatives and additives into your body and your liver’s starting to show symptoms of abuse, then it’s time for you to go on a Detox program. Detox or detoxification is the process of neutralizing or eliminating toxins from the body. Detox plans may be in different forms and ways – from regular exercise to body scrubs and spa massages, to yoga and meditation. But the simplest and the most common perhaps is to go on a detox diet. A detox diet is a program that minimizes the chemicals ingested into the body by going for organic food. It highlights food like vitamins and antioxidants that the body needs for detoxification. It also involves taking in of food that will aid in the elimination of toxins like high fiber food and water. It generally suggests a high intake of fresh vegetables, fruits, beans, nuts and lots of fluids, while cutting down on caffeine, alcohol, yeast and sugars. So why go for a detox diet? If you’re a regular fast food chain eater, you’ve probably ingested many fat-soluble chemicals contained in the French fries, cheeseburgers, twisters and soft drinks you’ve consumed. An ‘overload’ of these chemicals in the body can lead to illness and conditions like liver malfunction, kidney problems, hormonal imbalance, nutritional deficiencies and inefficient metabolism. And the most common symptoms of these illnesses are the usual fatigue, poor skin and low tolerance to pain. By going on a detox diet, people would have improved energy, clearer and fairer skin, a regular bowel movement, improved metabolism and digestion, increased concentration. Generally, it spells wellness and a better well-being. A word of caution…though anyone is allowed to take on a detox diet, pregnant women or those who are nursing are cautioned not to go on such plans as they need the necessary nutrient for nursing. And unless recommended by a doctor, people with anemia, eating disorders, heart disease, low immunity, low blood pressure, ulcers, cancer, the underweight or those suffering from alcohol or drug dependency should try on a detox diet. Furthermore, such detox diet programs should be properly planned with the doctor and a nutritionist. Other Things You Need to Know Side effects may occur within the first few days of starting the detox diet. There’s headache and a general feeling of weakness as the body is adjusting to the change in food intake. So it is recommended to start your diet plan gradually or on Fridays when you won’t be doing much physical activity or requiring much energy. Others may experience diarrhea as the body eliminates the toxins, so take care not to be dehydrated. Drink plenty of water. Take note that such detox diet programs should not be done for a long time. They are normally recomme
Guest_3653: If you’re feeling sluggish, or you think you’re always full and the food has settled in your stomach, undigested. If you think you’re fat and need to lose weight. And if you think that you’ve ingested more than the allowed preservatives and additives into your body and your liver’s starting to show symptoms of abuse, then it’s time for you to go on a Detox program. Detox or detoxification is the process of neutralizing or eliminating toxins from the body. Detox plans may be in different forms and ways – from regular exercise to body scrubs and spa massages, to yoga and meditation. But the simplest and the most common perhaps is to go on a detox diet. A detox diet is a program that minimizes the chemicals ingested into the body by going for organic food. It highlights food like vitamins and antioxidants that the body needs for detoxification. It also involves taking in of food that will aid in the elimination of toxins like high fiber food and water. It generally suggests a high intake of fresh vegetables, fruits, beans, nuts and lots of fluids, while cutting down on caffeine, alcohol, yeast and sugars. So why go for a detox diet? If you’re a regular fast food chain eater, you’ve probably ingested many fat-soluble chemicals contained in the French fries, cheeseburgers, twisters and soft drinks you’ve consumed. An ‘overload’ of these chemicals in the body can lead to illness and conditions like liver malfunction, kidney problems, hormonal imbalance, nutritional deficiencies and inefficient metabolism. And the most common symptoms of these illnesses are the usual fatigue, poor skin and low tolerance to pain. By going on a detox diet, people would have improved energy, clearer and fairer skin, a regular bowel movement, improved metabolism and digestion, increased concentration. Generally, it spells wellness and a better well-being. A word of caution…though anyone is allowed to take on a detox diet, pregnant women or those who are nursing are cautioned not to go on such plans as they need the necessary nutrient for nursing. And unless recommended by a doctor, people with anemia, eating disorders, heart disease, low immunity, low blood pressure, ulcers, cancer, the underweight or those suffering from alcohol or drug dependency should try on a detox diet. Furthermore, such detox diet programs should be properly planned with the doctor and a nutritionist. Other Things You Need to Know Side effects may occur within the first few days of starting the detox diet. There’s headache and a general feeling of weakness as the body is adjusting to the change in food intake. So it is recommended to start your diet plan gradually or on Fridays when you won’t be doing much physical activity or requiring much energy. Others may experience diarrhea as the body eliminates the toxins, so take care not to be dehydrated. Drink plenty of water. Take note that such detox diet programs should not be done for a long time. They are normally recomme
Guest_8554: Those features will move up your profile's rank, however you can use gems to buy other issues as properly.


«link»
Guest_2017: Wow because this is really good work! Congrats and keep it up.


«link»
Guest_4346: You have amazing info on this site.

«link»
Guest_4104: %Guestbook_Comment%
Guest_5991: %Guestbook_Comment%
Guest_5113: Представляем вам учебный веб-сайт «link» с ГДЗ для всех учебных предметов.
Это прекрасный онлайн-проект с ответами, где собрана вся полная информация для выполнения школьного упражнения - тест по чтению 2 класс ефросинина, ефросинина литературное чтение 2 класс хрестоматия часть 1, литературное чтение 2 класс рабочая тетрадь ефросинина 2 часть ответы, гдз рабочая тетрадь ефросинина 2 класс, литературное чтение 2 класс рабочая тетрадь ответы ефросинина 2 часть и а так же другие предметы: немецкий язык и ОБЖ и природоведение и и т.
п.

Всем известно, что подростки систематично владеют решебниками к школьным предметам. Поскольку сумма учебных предметов с каждым годом возрастает, совокупно с массой получаемой информативной выборки, а вот время на тщательную подготовку к домашним занятиям только лишь сбавляется.
И чтобы хоть малость снизить нагрузку, избавить школьника от долговременной изможденности и поднять производительность домашней работы, профессионалы создают сборники с ГДЗ, вот примеры: литературное чтение 2 класс ефросинина 2 часть решебник, тетрадь по чтению 1 класс ефросинина 2 часть ответы, литературное чтение учебная хрестоматия 2 класс ефросинина 1 часть, гдз по литературе 1 класс ефросинина рабочая тетрадь ответы 2, решебник по литературе 1 класс рабочая тетрадь ефросинина ответы 2 часть и другие.


Если вы разыскивали прекрасный материал, который далее поможет в ответе работ из школьного учебного пособия, вы нашли соответственный интернет-проект - «link» с этими: домашняя работа по литературе 2 класс ефросинина рабочая тетрадь, литературное чтению 1 класс хрестоматия 2 часть ефросинина, г
Guest_8820: Но есть и минусы: количество анкет слишком большое, много спама и рекламных аккаунтов, регистрация на некоторых сайтах знакомств платная.«link»
Guest_3943: Boys Birthday Cakes Boys Kits «link» AMERICAN SUPERHEROES CAKE KIT $52.95 or 4 payments of $13.24 with Afterpay Watch this cake being made. ARMY TANK CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. ART PALETTE CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. AUSSIE THONG CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. BABY GROW BOY CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. BARNYARD CAKE KIT $49.95 or 4 payments of $12.49 with Afterpay Watch this cake being made. BEE CAKE KIT $45.95 or 4 payments of $11.49 with Afterpay Watch this cake being made.
boys birthday cakes,birthday cakes,cakes ( «link» )
Guest_1443: If you have actually been believing about how you would like to cut your house energy expenses, you might desire to take a 2nd appearance at your home landscaping. Did you know energy-efficient home landscaping can minimize your household's energy usage for heating and cooling by as much as 25 percent.! Energy-efficient home landscaping is one of the finest investments you can make, since aside from its possible to increase the resale value of your residential or commercial property, it can create enough cost savings to return your initial investment in less than eight years. Establish a House Landscaping Prepare for Energy Performance There are numerous home landscaping techniques for energy conservation, however not all of them might be appropriate for your house and climate zone. Prior to you plant those evergreens in your yard, make an assessment of the comfort and energy drawbacks of your existing home landscaping. Things like the residential or commercial property's microclimate, house location, and the existence of surrounding structures will affect your energy-efficient house landscaping strategy. Microclimate is the environment immediately surrounding your house, and along with the regional climate, it assists figure out which plants and trees will grow and supply the very best energy-saving benefit to your home landscaping. Your home's location impacts your home's direct exposure to the water, wind, and sun, as a result shaping your house landscaping requirements. Close-by structures, walls, trees, and bodies of water can produce significant weather results that would impact your house landscaping methods. A comprehensive analysis of your home's features enables you to devise an energy-efficient house landscaping scheme that resolves your goals and needs. Landscape to Take full advantage of Shade Effectively prepared house landscaping can lower your air-conditioning expenses in the summer season by offering shade from the hot morning and afternoon sun. Home landscaping that takes full advantage of shade can decrease temperature level inside the home by as much as 8 to 10 degrees Fahrenheit. Other heat-reducing home landscaping concepts include constructing a trellis for climbing vines to shade a patio and planting a row of shrubs to shade a driveway. Landscaspe for Wind Protection Home landscaping to divert the circulation of cold winds assists cut down your house heating costs in the winter season. Trees, shrubs, fences, walls, and bushes make effective windbreaks for winter-protected home landscaping. You can achieve appropriate wind protection through house landscaping by planting evergreen trees and shrubs along the north and northwest locations of your home or business. Windbreaks can reduce wind speed for a distance as much as 30 times its height, although maximum wind defense occurs at a distance of two to five times the fully grown height of windbreaks. For optimum wind defense, ensure that the foliage density on the windward si
Guest_9351: Wow, lovely site. Thnx ...

«link»
Guest_6590: Very good Web site, Preserve the fantastic work.

thnx!

«link»
Guest_9021: Amazing, such a handy website.

«link»
Guest_8938: Hi there would you mind letting me know which web host you're working with?
I've loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!

«link»
Guest_8971: hi my name is Donnie and I find myself turning from be the owner for a stage the two nature lovers retreat forest edge is blessed with some of the most spectacular hiking routes on the garden route from the exclusive trip caldas at our doorstep to the mesmerizing circles in the forest ID there are more than hiking routes within a kilometer radius you can pick and choose between Beach boulders forests or mountain there's truly something for every avid adventurer can you believe this is on our doorstep an amazing natural asus gold drop calvess only people are allowed in here per day so what's in it for you more relaxation less driving around less hassle more time to reconnect with mother nature at Forest edge we've combined nature adventure with nature accommodation so that although you are in the middle of the nice night indigenous forest you're only minutes away from some of the most spectacular tourist destinations in the garden route including places like TT karma picton burg by nature's Valley we are true experts in hospitality gain and we will ensure that you feel at home at forest edge all I want you to do now is to click here and we will take care of the rest lots of fun in nature with us at forest edge come on
accommodation knysna ( «link» )
Guest_9836: Wow because this is great work! Congrats and keep it up.

«link»
Guest_1559: Maintain the great work and delivering in the group!


«link»
Guest_1621: Amazing Webpage, Continue the good job. Appreciate it.

«link»
Guest_6871: 1. Increase Brand Awareness The main goal of a logo is to create brand awareness. An animated logo helps to strengthen ties with your brand by creating a more memorable image in the minds of your customers. Since most logos employ static images, customers need several interactions to foster a permanent connection with your brand. However, clever animation makes your brand come to life through color, sound, and motion. An animated logo enhances brand awareness by instantly creating an impression in the minds of the customers. 2. Create Animated Logo GIFs Animated logo GIFs combine a series of still images of kinetic logos to form a continuous video loop. They are sometimes transformed into internet memes and are especially prevalent amongst social networks. When used effectively, they are highly engaging and often go viral, which contributes to their memorability. Easy and quick to both create and consume, animated logo GIFs are a potent weapon in your content marketing strategy. 3. Evoke Emotions The use of animated logos works wonders in inducing emotions in your audience. While text can be persuasive on its own, graphic design and visual imagery is generally more effective. Animated logos allow you to narrate your brand story since they have the potential to elicit specific reactions. 4. Boost Your SEO A great way to boost your SEO is to embed an animated logo into your website. Statistics reveal that videos boost the amount of time people spend on a web page, hence enhancing the visibility of your website within search engine rankings. Animated logos elevate your Google search ranking as well, since Google’s algorithm takes visibility as a viable factor. 5. Its Unique An animated logo has the ability to contribute to the overall story behind your brand, thus connecting with your ideal target audience on a deep emotional level. The use of graphics in an animated logo instantly helps to convey the vibe of your brand. This serves to grab the attention of the audience for a longer time period. Considering the barrage of content and information users are flooded with on a daily basis, retaining the short attention span of your target audience is a tough nut to crack. However, an animated logo keeps you miles ahead of your competition.
LOGO LIVE ANIMATION VIDDYOZE @ CHEAPEST PRIZE EVER! ( «link» )
Guest_4526: Basically had to tell you I'm grateful that i came on the site!«link»
Guest_3067: If you can't write, you may get someone to put in writing for you or buy a program that can assist you with email advertising and marketing.«link»
Guest_4329: Are you presently contemplating taking on a hobby at home but don't know where to begin? Maybe you've been thinking of like the family in a new project? Whatever it is, the next article has a number of great tips that you can utilize in their search for the right hobby. Creating a hobby gives you the chance to take a rest through your stressful life. Find a hobby that quite a bit of fun for you while staying in a budget. In the event you don't enjoy wasting time, look for a hobby that creates you feel like you are accomplishing an objective. Use your hobby to make items to sell. If you make such things as jewelry, toys, cakes and furniture etc., you can actually make back a number of your costs by selling these to people. Not only will it feel great to get others enjoy your creations, but you could make money doing something that you already enjoy doing. There are many different types of hobbies related to music. You could take vocal lessons if you enjoy singing. Or, you can learn how to play a musical instrument. Finally, you might figure out how to edit and mix music.Impress your friends with the impromptu evening of music and fun. Sculpting can be quite a relaxing hobby. Feeling clay with you and knowing you happen to be making a thing of beauty is an excellent feeling. Commence with sculpting in the group. Locate a class in your area that will teach you basic sculpting skills, and convey a pal together with you! Vacation Use hobbies to relax and relieve the stress in your lifetime. Taking on a pastime can present you with time you have to unwind from stressful days, and it can give you somewhat of a "mental vacation." When you do something that you truly love, you can even add purpose and value in your life. This could make you a happier person. Boating Boating is an awesome hobby. It can get you about the water, permit you to fish for food or recreation and provide opportunities to swim or scuba dive in new areas too. If you consider this really is a hobby you would want to try, you don't need to own a boat you may rent one. Boating is a very fun hobby. You are able to leave land behind, fish for your supper, go swimming as well as go deep-sea diving. Rent a boat or acquire one, depending on your budget. After looking at the aforementioned article the truth is the number of hobbies there are which can be a great deal of fun. Straightforward to start hobbies which may include the entire family is a wonderful way to pass some time at home. Use the tips here that will help you inside your quest to share fun hobbies with your family.
cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotouri
Guest_4550: Wow, gorgeous portal. Thnx ...

«link»
Guest_6954: I benefit from reading your web sites. thnx!


«link»
Guest_1868: 1. Increase Brand Awareness The main goal of a logo is to create brand awareness. An animated logo helps to strengthen ties with your brand by creating a more memorable image in the minds of your customers. Since most logos employ static images, customers need several interactions to foster a permanent connection with your brand. However, clever animation makes your brand come to life through color, sound, and motion. An animated logo enhances brand awareness by instantly creating an impression in the minds of the customers. 2. Create Animated Logo GIFs Animated logo GIFs combine a series of still images of kinetic logos to form a continuous video loop. They are sometimes transformed into internet memes and are especially prevalent amongst social networks. When used effectively, they are highly engaging and often go viral, which contributes to their memorability. Easy and quick to both create and consume, animated logo GIFs are a potent weapon in your content marketing strategy. 3. Evoke Emotions The use of animated logos works wonders in inducing emotions in your audience. While text can be persuasive on its own, graphic design and visual imagery is generally more effective. Animated logos allow you to narrate your brand story since they have the potential to elicit specific reactions. 4. Boost Your SEO A great way to boost your SEO is to embed an animated logo into your website. Statistics reveal that videos boost the amount of time people spend on a web page, hence enhancing the visibility of your website within search engine rankings. Animated logos elevate your Google search ranking as well, since Google’s algorithm takes visibility as a viable factor. 5. Its Unique An animated logo has the ability to contribute to the overall story behind your brand, thus connecting with your ideal target audience on a deep emotional level. The use of graphics in an animated logo instantly helps to convey the vibe of your brand. This serves to grab the attention of the audience for a longer time period. Considering the barrage of content and information users are flooded with on a daily basis, retaining the short attention span of your target audience is a tough nut to crack. However, an animated logo keeps you miles ahead of your competition.
LOGO LIVE ANIMATION VIDDYOZE @ CHEAPEST PRIZE EVER! ( «link» )
Guest_9596: Possessing a hobby is known to reduce stress and increase your lifestyle span, as a result of active engagement of your respective brain cells, muscles and joints. Choosing the perfect hobby is simpler than you feel. Just concentrate on the stuff you naturally love to do, and look at many ways here regarding how immerse yourself within the hobby of your choice. If you're turning a hobby into a money-making endeavor, be sure to appropriately price your wares. Try to make a benefit from it. Develop a budget which include costs of supplies in addition to labor. Making music could be a very fun hobby. You simply need to choose a musical instrument. Then you can consider taking lessons from your person, book or video. Start slowly and learn when you can. Perform the math, before you decide to turn your hobby in to a business. Estimate exactly how much you will want as start-up capital, working capital as well as the amount you will need to carry on at first before the business takes off. Before you begin, this gives you an excellent budget and you will probably be secure financially. Speak with your friends and relations when you are thinking of trying a whole new hobby. They could possibly offer you ideas and tips for something you can consider they enjoy. They can be willing to consume something totally new with you, despite the fact that aside from that. Which can be an excellent bonding experience. Vacation Vacation Boating Boating Boating might be a fabulous hobby. It lets you take pleasure in the outdoors, go fishing and relax. If you want it, you don't ought to get a boat just rent a boat and find out. Hobbies certainly are a beloved pastime for millions of folks around the world. Although the types of hobbies by which people engage are endless, the central theme is that they provide fun, relaxation and enjoyment. Take advantage of the advice found above, and you soon start benefitting from all of that hobbies are offering.
www.cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|www.|www.|}cuba-ecotourism.co|}cuba-ecotourism.co|pico turquino hike|cuba history facts|legal birding trips to cuba|small all inclusive resorts in cuba|history of cuba summary|ecotur santiago de cuba|cuba tourism us|tourism in cuba 2016|travel to cuba from canada passport requirements|cuba points of interest|guardalavaca cuba beach|playa ancon cuba|pico turquino hike|cuba ecotourism|what continent is ecuador in|eco lodges puerto rico|cuba most sustainable country|cuba tourism facts|ecotur santiago de cuba|
Guest_4994: I adore this site - its so usefull and helpfull.

«link»
Guest_6202: I discovered I'm actually planning two weddings―the one inspired by Pinterest and the one I can actually afford. ―AnonymousDestination weddings, only until recently were viewed as an indulgence of the wealthy. Call it a boon (for the couple) or a bane (for the parents who pay for it), but destination weddings are now becoming pretty commonplace, considering the fact that they can be tailored to suit every budget.So, if a winter wedding is on your mind, and you feel that the town you live in gets rather dreary during the season, head to any of these gorgeous destinations to say "I do".10 Popular Winter Wedding Destinations Getting a Pinterest-worthy wedding picture against a breathtaking backdrop is the top priority for couples these days, even more than the actual wedding vows. And to click your Pinterest-worthy picture, we have listed some enchanting wedding venues that act as great destinations too.... because Hawaii seduces the imagination. It's the perfect postcard, no props, no fillers." ―Robert WintnerWhy would anyone ask for an explanation as to why Hawaii features on this list? Forget winter weddings, Hawaii is one place that beckons visitors all year round, irrespective of whether they want to get hitched or not.Why have your wedding here: Okay, it's HAWAII, for God sake! Everything related to Hawaii spells romance―the azure waters of the Pacific, the smoldering volcanoes, the gorgeous white sand beaches. Popular options include Lanikai Beach, Oahu, Hanalei Bay Beach, Kauai, and Ke'e Beach Park, Kauai. To this, add picture-perfect weather all year round, and the to-die-for sunsets, and you have the undisputed winner among all wedding destinations. Napa Valley, California, USANapa Valley is a famed vacation destination, being a world-renowned viticulture center. Its scenic natural beauty, along with its location (right in the heart of sunny California) makes it an ideal place for winter nuptials. A wedding here would take place amidst some superb locations, along with the best of wines, and accompanied by some delicious grub. Your guests won't have a thing to complain about.Why have your wedding here: The world-class wines, along with the delicious cuisine made from locally-sourced ingredients means that you will have a wedding feast that transcends reality. You can choose to have an indoor wedding in a traditional setting, or even an outdoor one, since the weather will be perfect. The Napa Valley official website has some great ideas to help you plan your wedding, keeping your budget in mind. Sedona is perfect for those who'd like a little bit of adventure as a part of their wedding. Well, for starters, you'll be getting hitched right in the middle of the desert, surrounded by those stunning red sandstone formations that emit a gorgeous glow at dusk. And if you're a believer, the energy vortexes here are bound to lift your ceremony to a whole new blissful dimension.Why have your wedding here: With arguably the most beautiful back

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)