24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Vaasankatu

24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota.

Sörnäisen ja Harjun kaupunginosien katveissa sijaitseva Vaasankatu eli Puukkobulevardi on niittänyt mainetta rappeutuneen moraalin pyhättönä jo vuosikymmeniä. Kaupunkikierros tätä katua pitkin kattaa tukun juottoloita, seksikauppoja, thai-hierontaliikkeitä ja näiden välissä seilaavia rötösteleviä narkkareita, diilereitä ja pieniä ihmisiä . Kaaoskierros päättyy Vaasanaukiolle eli Piritorille, jossa viina virtaa ja piri pieni pyörittää paikallisten ihmisraunioiden elämää kohti katuojaa. Tai näin on ainakin ollut.

Noin viidensadan metrin mittaisella Vaasankadulla sekä Vaasanaukiolla ovat piikit ja pillerit vaihtaneet omistajaa jo kymmeniä vuosia, ja hälytysajoneuvot ovat vähitellen oppineet nopeimmat reitit rauhattomuuden tyyssijoille. Alueiden liikanimet ja maineen tietävät kaikki - jopa reittiopas.fi tuntee hakusanan ”piritori”. Kuitenkin muutama vuosi sitten poliisi aloitti alueen tehovalvonnan, pyrkimyksenään kyntää ryvettynyt maa uuteen kasvuun. Ovatko Puukkobulevardi ja Piritori siis enää nimensä veroisia?

Aamuvuoro klo 12.00-18.00 (Kuvat ja tekstit: Marlene Kaarikivi)

Hiljaista. Kylmyys ajaa ihmiset ripeästi omille asioilleen. Vaikka vähitellen ihmisiä näkyy enemmän ja enemmän, kaikki vain tulevat ja menevät. Jotkut rohkeat tupakoitsijat pysähtyvät hetkeksi haukkaamaan raitista ilmaa, mutta jatkavat pian matkaa. Ei edes yhtä pulua näy missään.

Pieni spurguryhmä on kokoontunut metron ovien sisäpuolelle ja heidät yritetään kiertää mahdollisimman kaukaa, mikä on tietenkin aika vaikeaa. Sitten joukko siirtyy ulos. Poliisit ajavat ohi, mutta eivät näytä kiinnittävän örveltävään joukkioon mitään huomiota.

Pieni kierros Vaasankadulla. Ei yhtään mitään erikoista. Pari koiranulkoiluttajaa ilmestyy porteista, mutta heillä on kiire. Kun palaan Piritorille, roska-auto tukkii Vaasankadun. Henkilöautojono koostuu ainakin neljästä autosta. Muutaman minuutin jälkeen roska-auto lähtee ja liikenne alkaa taas sujua.

Spurgut ovat kadonneet sisätiloihin. Muutamaa minuuttia ennen yhtä saapuu aukiolle Valion auto ja poliisit. Poliisit pysyttelevät visusti autossaan ja tarkastelevat aukion hiljaisuutta. Pian he kyllästyvät ja lähtevät. Valion auto vie metroon kaikenlaisia herkkuja.

Puoli kahden aikaan Vaasankadulta kuuluu huutelua ja örvellystä. Joku spurgu siellä huutelee ohikulkijoille. Aukiolle on ilmestynyt autoja parkkiin, mutta muuten on hiljaista.

Missä kaikki ovat?

Radioporukka soittaa ja sanoo tulevansa paikalle. Kerron heille, että kylmä on ja väkeä on vähän.

Kymmentä vaille kaksi saapuu jälleen poliisit, tällä kertaa henkilöautolla. Joukko nuoria aikuisia juo kaljaa metron edessä. He eivät näytä kiinnostavan poliiseja, sillä toinen poliiseista jututtaa jotakuta nuorta naista metron sisäänkäynnillä. Toinen poliisi partioi vartijan kanssa ulkopuolella. Haastattelua ei saa. Sitten nuorisoa aletaan häätää paikalta. Toinen poliisi neuvoo joukkoa siirtymään läheiseen puistoon. Vartija häätää paikalta nuoren miehen joka olisi mielellään käyttänyt metron nurkkaa vessana. Poliisien pakettiauto saapuu paikalle ja kyytiin otetaan yksi henkilö. Nuori nainen, jota toinen poliisi aiemmin jututti, otetaan henkilöauton kyytiin.

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ulkona on kylmä kuin Siperiassa, joten päätän pitää tauon.

Poliiseja piisaa

15.15 Back to business.

Edelleen hiljaista. Yksi asia kuitenkin kiinnittää huomioni. Lapset eivät kulje täällä muuten kuin jonkun aikuisen seurassa. Tosin ei se ole mikään ihmekään. Puoli neljän aikaan paikalle ilmestyy taas poliisit. Tällä kertaa heidät on kutsuttu paikalle, sillä he menevät suoraan S-markettiin. Kun poliisit ovat kadonneet näköpiiristä, aukiolle ilmestyy tölkkejä keräävä vanhempi mies rullaluistimilla. Toisessa kädessä kaksi sauvaa ja toisessa tyhjä tölkki - mies kiitää aukion poikki ja katoaa. Useita minuutteja kuluu, ennen kuin poliisit palaavat kuvaan nuoren miehen ja nuoren naisen kanssa. Molemmat otetaan partioauton kyytiin. Viittä vaille neljä paikalle tulee jälleen kerran poliisit. He eivät kuitenkaan poistu autostaan. Huoltomiehen näköinen heppu porhaltaa paikalle, katoaa metroon ja tulee maanpinnalle kantaen harteillaan pikkupoikaa.

Katuvalot syttyvät ja aurinko, jota ei ole koko päivänä näkynyt, katoaa maiden ja mantujen taakse. Torvi soi Vaasankadulla. Tummansininen Hiace on parkkeerattu pihaportin eteen ja kiivastunut Nissan-kuski soittaa hulluna torvea. Pian Hiace-kuski saapuu paikalle ja alkaa siirtää autoaan. Peruuttelun jälkeen Nissan-mies pääsee viimein kotiin ja Hiacekin lähtee paikalta. Katu on jälleen hiljainen.

Iltavuoro klo 18.00-00.00 (Teksti: Ville Hinkkanen)

Kuuden jälkeen torstai-iltana Vaasanaukion ympäristö vaikuttaa varsin arkiselta. Kutsumanimet ”Ikuisen vapun aukio” ja viereisen Vaasankadun ”Puukkobulevardi” tuntuvat liioitelluilta. Näkymä voisi olla melkein mistä päin Helsinkiä tahansa. Ihmiset kiiruhtavat aukion laidalla olevaan S-Marketiin ruokaostoksille ja sen jälkeen kohti kotisohvaa ja Salattuja Elämiä.

Huumeiden diilaus ja muu arveluttava käytös loistavat poissaolollaan. Ympäri kaupunkia yleisesti tavattavat spurgutkin ovat ilmeisesti siirtyneet jo talvehtimispaikoilleen.

Onko Vaasankadun hurja maine menneisyyttä? Onko Kallio uusi Punavuori?

Ei kai sentään.

Vaasanaukion laidalla seisoo lupaavan näköinen hahmo päässään Piritorin kansallispäähine, pipo + huppu yhdistelmä. Naamasta näkyy lähinnä nenä ja partakarvoitus, mikä lienee tarkoituskin.

Toimittajan ennakkoluulot kuitenkin osoittautuvat vääriksi, kun Tommiksi esittäytyvä mies kertoo asuvansa Kampissa. Hän ei myöskään tunnusta olevansa paikalla myymässä huumausaineita, vaan on kuulemma menossa kaverinsa kanssa oluelle Ravintola Heinähattuun.

Miltä Vaasanaukio näyttää Kamppilaisen silmin?

”Alueella on maineensa, mutta mielestäni se ei eroa muista paikoista joissa liikkuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Tommi kertoo liikkuvansa usein alueen läpi, lähinnä ollessaan matkalla Kallion yöelämään.

Kamppilaista ei siis pelota liikkua Pitkänsillan pohjoispuolella?

”En pelkää missään päin Helsinkiä.”

Suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu olevan lähinnä läpikulkumatkalla, liikkuuhan viereisen Sörnäisten metroaseman kautta lähes 20000 ihmistä päivittäin.

Alkuasukkaiden löytäminen saati pysäyttäminen osoittautuu illan mittaan vaikeaksi.

On syytä siirtyä Ravintola Iltakouluun hiomaan sotasuunnitelmaa. Iltakoulun ikkunapöydät ovat loistavia paikkoja Vaasankadun elämän seuraamiseen. Ja tässä tapauksessa myös suunnitelman paranteluun.

Aiemman aukiolla seisoskelun seurauksena mieleen on tullut vanha juhliin liittyvä sanonta: ”jos bileissä ei vaikuta olevan yhtäkään sekavasti käyttäytyvää urpoa, urpo olet suurella todennäköisyydellä sinä itse.”

Kuinka siis haastatella ohikulkijoilta Vaasanaukion erikoisuuksista vaikuttamatta itse yhdeltä niistä?

Leipomoita ja ullakkomurtoja

Illan edettyä jo pidemmälle haaviin tarttuu vihdoin harvinainen tapaus, paikallinen!

Mikko Kokkonen on tyypillinen vaasankatulainen, 24-vuotias kimppakämpässä asuva opiskelija. Hän kertoo ettei tunne turvattomuutta liikkuessaan kotikulmillaan. Hän on asunut Vaasankadulla seitsemän kuukautta.

”Ullakkomurtoja tosin tapahtuu taloyhtiössäni lähes kuukausittain. Muualla asuessani en ole tällaiseen törmännyt. Aikaisemmin olen asunut Pohjois-Helsingissä ja Punavuoressa.”

Onko Vaasankadun aika ”Puukkobulevardina” siis jo syytä unohtaa?

”Olen nähnyt seitsemän kuukauden aikana vain yhden puukotuksen jälkitilanteen, joten en voisi hyvällä omallatunnolla mainostaa aluetta Puukkobulevardina.”

Pidätkö Vaasankadusta asuinalueena?

”Sijainti on loistava, tunnelmassa olisi parantamisen varaa. Nistin oloista porukkaa hengailee joka päivä S-Marketin seinustalla. He häipyvät aina poliisiauton saapuessa paikalle.”

”Kaipaisin alueelle leipomoa” Kokkonen toteaa.

Muutkin ohikulkijat näyttävät enemmänkin leipomon kanta-asiakkailta kuin sekakäyttäjiltä. Tunnelma on rauhallinen ja marraskuisen masentava.

Ilta on kuitenkin vielä nuori. Vaasankatu on parhaimmillaan vasta yön puolelle siirryttäessä.

Yövuoro 0.00-12.00 (teksti: Paul Nyman, Kuvat ja haastattelut: Otso Karhu)

0.00 Yövuoro alkaa ja Vaasanaukio on tyhjä. Ravintola Iltakoulun edessä mies nahkaisessa stetsoni päässäänpolttaa tupakkaa. 24-Fitness kuntosalin ikkunasta näkyy muutama treenaaja. Mies horjuu ohi takki auki. Toinen vastaan silmä mustana ja pyytää armoa.

– Juhlimaan! Tänään on torjantai. Joskushan se on pakko aloittaa.

Nahkatakkiin pukeutunut mies hoitaa pankkiasioitaan Helsingin pantin automaatilla ja virtsaa samalla seinään. Mies ja nainen kantavan raskaan näköistä televisiota pitäen taukoja aina muutaman metrin välein.

Matka jatkuu Vaasankadulle ravintoloiden annin tarkistamiseksi.

Iltakoulussa on noin puolet pöydistä täynnä. Mies nahkastetsonissa puhuu elehtien tuoppi kädessään.

Kultapalmun ikkuna on rikki. Erikoisoluisiin panostavassa hilpeässä hauessa on vain neljä asiakasta.

Miesseurue kävelee keskustellen Helsingin pikaruokaloiden annoskooista.

Kallionhovissa lähes kaikki pöydät ovat täynnä. Asiakaskunta on pääosin noin 25-vuotiaita. Ravintolan vieressä mies nojaa seinään huutaen kirosanoja nauraen.

Fantasy Ladies ja Dream Girls liikkeiden oviin kiinnitetyt jouluvalot vielä vilkuttavat merkiksi, että lämpöä olisi vielä tarjolla. Myös Sweet Ladiesin ovi on vielä auki, vaikka siinä lukeekin 10–22.

Pienen Siima-baarin ikkunasta näkyy puolen tusinaa noin 40-vuotiasta miestä, sekä yksi nainen. Kaikki katsovat tiukasti eteensä, ja ovella tupakoiva mies kehottaa tulemaan sisään.

– Tulkaa tänne. Tää on paras mesta; bisse kolme euroa. Kustaa Vaasa on ok, mut bisse jonku vitosen. Minä tanssin vielä täällä. Olen säveltäjä ja runoilija. Kaksykkönen on tossa, mut tää on halvempi.

Lupaamme palata asiaan kierroksen jälkeen.

Ravintola MOLOTOW aivan täynnä. Viva la vidassa vain noin seitsemän ihmista. Vaasankadun ja Fleminginkadun risteyksessä nuorisojoukko juo punaista koffia ja huutaa.

Kustaa Vaasan tupakkapaikalla on paljon väkeä. Useat heistä tuopit mukanaan. Sisältä paikka on jokaista pöytää myöten täynnä. Ovella vastaantuleva mies tarjoaa kättä ja sanoo:

– Paskat bileet, vielä mahtuu.

Taas aukiolla. Mies kantaa olallaan sohvaa, toinen laulaa Matti Nykästä. Turvatiimin mies ajaa paikalle ja menee sisälle metroasemalle. Aukiolle ajaa poliisien partioauto, ja kenttäjohtajaksi itsensä esittelevä mies lupaa haastattelun.

– Me ei näin hiljaisina iltoina käydä täällä niin usein. Se on tää tuuli ja varmaan lauantain pyhäpäivä, mikä tekee sen. Tänne ei tule erityisen paljon hälytyksiä, mutta hakaniemestä tänne asti on se alue, missä on väkeä.

Hän kertoo asuneensa kurvissa vuodesta-85, ja huomanneensa alueessa muutoksen.

– Ennen täällä oli se Kurvin jengi, joista kaikki oli istunu Sörkassa. Nykyään ne on oikeastaan kaikki kuolleet.

Se on kuluttavaa elämää.

01.00 Tilannekatsaus Siima-baarissa. Vessaan kävelevä mies kysyy ”mitäs hinttareita sitä ollaan”. Pariskunta pelaa hedelmäpeliä. Nainen kävelee vessaan ja käskee miestä olemaan pelaamatta kaikkea. Sohvalla mies pilkkii ja painaa sormillaan silmiään. Baarimikko kieltää nukkumasta saamatta reaktiota, korottaa ääntänsä ja ottaa kädet mukaan kehoituksiin.

– Timo nyt oikeesti!

Televisiossa pyörii naisten jalkapallo, mutta kukaan ei katso. Seinällä roikkuva jukeboksi ei ole käytössä, jättäen hedelmäpelin kolinan ainoaksi tunnelmaluojaksi. Myös pelikonetta pelaava nainen alkaa herätellä sohvalla makaavaa miestä. Televisiossa tehdään maali. Baarimikko kertoo kantisten olevan harmittomia.

– Tää on tällänen perhe.

Lähdön hetkellä voi nähdä kuinka sohvalla makaava mies virtsaa housuunsa.

Valomerkki on annettu Kalliossa.

Ihmiset lipuvat laiskasti ulos baareista. Aukiolla on kolmen hengen joukko nuoria miehiä. Yksi kertoo tarinaa ilmeisesti tappelusta.

– Vittu mä vedin sen niin pahaks!

Selostus päättyy ryhmähalaukseen.

– Ei mitään hätää. Mennään meille yöks.

02.00 Nuori Iinekseksi itsensä esittelevä nainen kantaa kainalossaan neljää suurta kääröä.

– Löysin nää roskalavalta. Täs on yks maailmankartta ja ties mitä! Mul ei vaan oo avaimia, et pitäis löytää kämppis.

– Meil on tosi kiva kämppä tos Vaasankadulla. Siinä on ikkunat kadulle ni voi vaan istua ikkunanlaudalla ja kattoa ihmisiä.

Tytön ystävät tulevat ulos lepakkomiehestä, ja ovat heti innostuneita kartoista. Hesari #4-elintarvikekioskin rappusille on sammunut mies. Tolpalla jonottavat taksit, mutta asiakkaita ei näy. Lähestymme tupakoivaa kuskia.

– Ei oo pahemmin asiakkaita. Ei näistä päivistä tiedä millon porukka juo. Se on ihan tuurista kii. Joskus tulee keskiviikkona 300 kassaan ja siitä jää taskuun 70, joskus taas 500.

Mies arvelee metroaseman tolppaa Kallion parhaaksi.

– Ei täällä katota sitä päivää, et nää on hyviä mestoja arkena. Enkä mä sanois et tää on sen huonompaa seutua. Huonoja asiakkaita voi tulla mistä vaan, enkä mä dissaa mitään tolppaa. Tuli just 27 vuotta kuskina täyteen ja oon nähny tän muutoksen.

Vaasankatu on Tyhjä. Viimeisenkin hieromalaitoksen ovi suljetaan ja kaksi naista kävelee pois toppatakit yllään ja pyyhkeet lanteillaan. Fantasy Ladiesin ”welcome” kyltti jää vieläkin vilkkumaan.

03.00 Sekä Vaasan- katu, että aukio ovat täysin tyhjillään. Kerrostalojen seinissä näkyy ripotellen palavia valoja. Päätoimittaja Andy Kauranne ajaa paikalle valkoisella autolla, tarjoaa tupakat ja kertoo alatyylisen vitsin palatakseen nauraen takaisin yöhön.

Pieneen tilastoa: noin 500 metriselle Vaasankadulle mahtuu yksitoista baaria, yhdeksän hieromalaitosta, sekä yksitoista seksiliikettä, joista viisi on vieretysten.

04.00 Vastaan kävelee kaksi nuortamiestä, joilla on kasvoissaan tussatut viikset ja askelluksessa hieman ristipistoa.

– Käytiin hakemassa blandikset. Tiedossa kossua ja mustikkakeittoa, kertoo Joonakseksi esittäytynyt mies.

– Lähdettiin vetämään perseet kun kaveri jäi kämpille tekemään sitä kauneinta.

Takaisin Helsinginkadulla ja Hesari #4 elintarvikekioskissa, jossa on omistajan lisäksi yksi asiakas.

– Ihan normaalisti on käynyt väkeä. Häiriöitä on ihan tarpeeksi: kodittomia, humalaisia ja rosvoja. Kohta enemmän kun olen auki 24 tuntia.

– Porukkaa kävelee tästä paljon ohi ja baarin jälkeen on nälkä, hän pohtii.

– Nyt on rauhallisempaa, kun Alepa on auki koko ajan. Silloin tällöin käydään päälle. Yhteensä kymmenenkertaa 2,5 vuoden aikana, mutta aina ei voi soittaa poliisille. Viimeksi sanottiin, että sulje sitten paikka.

Vaasankatu on autio.

05.00 Ihmisiä alkaa jo kävellä töihin. Metroasema on auki. Laskeutuminen vielä liikkumattomia rullaportaita alas laiturialueelle tuntuu ikuisuudelta. Ensimmäistä metroa odottaa kourallinen väsyneen näköisiä ihmisiä.

Käymme 24-h Alepassa. Työntekijä antaa varsin ympäripyöreän haastattelun, kuinka asiakkaat ovat ihan mukavia ja ilta on sujunut ihan hyvin.

– Ihan mukavia yövuoroja.

Kollegani ostaa energiajuoman puoliksi kolikoilla puoliksi kortilla.

06.00 Muistan, ettei minulla ole varaa bussiin, ja päätän kokeilla, kuinka matkarahojen kerääminen sujuisi pullojen muodossa. Ensimmäiset 15 minuuttia tuottavat kaksikymmentä senttiä.

Dallapen puistossa ei ole yhtäkään ehjää pulloa. Kaksi koiranulkoiluttajaa joista toisen valkoinen pikkukoira alkaa rähistä. Harjun nuorisotalon portailta löytyy kymmensenttinen. Teollisuuskadulla näkyy autoja jo paljon.

07.00 Töihin menijöitä näkyy jo enemmän, mutta Helsinginkatu on varsin rauhallinen. Ainoat kaksi vastaantulevaa pulloa ovat ulkomailta tuotuja. Harjunpuiston kohdalla syntyy päätös lähteä ottamaan vastaan auringonnousua Vallilan kallioille.

Kallioita ympäröivä Puu-Vallila on kaunis, mutta harmaan taivaan läpi ei auringonnousua pääse näkemään.

Aamun sarastus

08.00 Katuvalot sammuvat. Teollisuuskatu on jo täynnä autoja. Katujen liikehdintää voi kutsua jo elämäksi, ja Aleksis Kiven koulun ikkunasta loistaa valo. Myös ensimmäiset hieromalaitokset avaavat jo oviaan. Erään hieromasalongin ja kampaamon yhteinen ulko-ovi ei ole ehtinyt sulkeakaan, mutta se vaikuttaa enemmän unohdukselta kuin aukioloajoilta.

Aukiolla on jo paljon läpiliikennettä. Pullosaldo on jäänyt kahteenkymmeneen senttiin. Ne saa S-marketin kautta siirrettyä suoraan pelikoneeseen.

R-kioski on juuri avannut ovensa ja myyjällä on aikaa haastatteluun:

– Meillä käy täällä ihan laidasta laitaan porukkaa. Narkkareita, pukumiehiä ja tosi paljon hipstereitä.

Aamuisin käy vakituisia arvanostajia ja kaljanostajia sitten vähän ennen yhdeksää.

Myyjä ei pidä aluetta pelottavana seutuna.

– Olen asunut täällä koko ikäni, eikä uhkatilanteita ole tullut kuin muutama.

Hiljainen vesisade alkaa.

09.00 Ensimmäiset Baarit avaavat ovensa.

09.05 Ravintola Buds’issa maksaa ensimmäisen tunnin ajan tuoppi 2,5 euroa. Kauhtuneilla sohvilla istuu jo viisi asiakasta, joista jokainen istuu omassa pöydässään. Kaiuttimista kuuluu radion aamushow.

09.15 Paikalla on jo kahdeksan ihmistä, joista yksi on kahvilla. Keskimmäiseen pystypöytään on muodostunut kolmen hengen seurue, jotka rupattelevat ja lukevat aamun lehtiä.

09.20 Paikassa on enää yksi vapaa pöytä. Yksi keskimmäisen pystypöydän miehistä kaataa oluensa ystävän syliin. Tilanne johtaa uuden tuopin hakemiseen ja naureskeluun.

09.30 Ihmiset alkavat keskustella toisilleen pöydistään. Ravintola alkaa pikkuhiljaa täyttyä puheensorinasta.

Kallion Mestarissa on neljä asiakasta, jotka nainen tiskin takana tietää kertoa kantiksiksi.

– Mut ei ne täällä joka päivä yhdeksältä ole.

10.00 Nyt sataa jo kunnolla. Vaasanaukiolla sijaitsevassa Seksipisteessä on Paikalla myyjän lisäksi yksi asiakas, joka kuitenkin poistuu mitään ostamatta. Myyjä antaa mielellään kommentin, vaikka epäilee, osaako hän sanoa mitään, mistä olisi apua.

– Mä en noista suosituimmista tuotteista osaa sanoa, kun en ole omistaja. Mä vaan tuuraan täällä silloin tällöin. Seksilehtiä menee paljon.

– Asiakkaita on eniten lounastunnin aikana ja iltaisin. Ennen viikonloppua myös tulee enemmän kiirettä.

Harjunpuistossa antikvariaatti Punaisen Planeetan myyjä kertoo, että antikvaarisia kirjoja menee melko mukavasti.

– Ainakin meillä, mutta meidän asiakaskunta on vähän nuorempaa kuin antikvariaateissa yleensä.

Varmaankin koska meillä on paljon tietokirjoja ja musiikkikirjoja.

Hieman ennen yhtätoista on aika palata takaisin koululle väsyneinä ja märkinä. Ville Hinkkanen käy ottamassa vielä tilannekatsauksen viimeisiltä tunneilta, mutta linja pysyy vahvan sateisena ja harmaana. Vaikka Vaasankadulla on lähialueineen baarikeskittymän vuoksi paljon yöelämää, on siellä vaikea tuntea oloaan uhatuksi.

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_5322: «link»
Guest_9116: 7 Short article Tips to Enhance Traffic 7 Article Tips to Improve Traffic * Write an evaluation on a book, experience, movie, radio show, or something you really liked. People like genuine reviews. * Write tips on something you really understand. Individuals like pointers! * Pick out a few concerns individuals would like to know the most. Do a little bit of research study and answer their questions. They'll like you for it. * Write like you are talking. It can be very casual and might be more interesting for people to read. You do not need to be a professional in composing, however just write whatever comes to mind. * Choose a topic that is in less competitors with other posts. Instead of home based service, you might compose "the best ways to start a home based organisation" or "How to find an online service that really works". * Give readers an intro to what you're going to inform them. Tell them in the body paragraph as soon as you captured their attention. * Write a short paragraph about you at the end of the post. This will assist people understand you better. If you are composing more posts, exactly what is a better method than present yourself first? Hope these pointers assist. Good luck. Sincerely, TROIKA TECH SERVICES 91 9821211755 / 9987869492 info@troikatech.in 404, B-70, Nitin Shanti Nagar Building, Sector-1, Near Mira Road Station, Opp. TMT Bus Stop, Thane – 401107 «link» * Write pointers on something you actually know. You don't have to be an expert in composing, however simply compose whatever comes to mind. * Write a quick paragraph about you at the end of the post. If you are writing more articles, exactly what is a much better way than present yourself?
Website Designing Company in Mumbai ( «link» )
Guest_3029: Today, most people track time by glancing at the clocks in the bottom right corner of their desktops and laptops. Out and about? Cell phones and iPods not only give the time, but provide alarms to keep us on time. Even flat screen TVs have become timekeepers as cable providers prompt the time whenever the remote is in use. ?So are watches obsolete?? one may ask. The answer: absolutely not. Each year billions of dollars are spent on new and vintage watches. The reason - watches lend unmistakable style. Whether you go casual or dressy, today?s watches make statements about one?s status and taste ? ?I?m refined,? ?I?m fashionable,? ?I?m cool.? If you want to make and be the ultimate statement, there is no better watch to wear than an Android watch. The self-winding Android watches are created from the best materials. Their myriad of color, style, and function choices satisfy even the most discerning buyer. Their dials come in flashy vibrant colors to allow coordinated styling. Most important, though, they offer high end watches, some encrusted with diamonds, most Android watches range in price from $70.00 to $300.00. With their two collections - the Premier line and the Prime line ? distinctively designed, modern and futuristic, Android watches stand out. They are never mistaken for any brand but Android. Android watches make a lasting impression. Consider some of the following Android watches when making your next timepiece purchase. Dual Time For those operating in two time zones, Android offers dual face watches - the Alien, Exotic Swiss, Radar, Sonic Rader, Spy 2, Super Fusion, and Traveler. Each watch has two identical faces side-by-side. Flip the watch over, you view all the watch?s movements through little exhibition windows. Wrist bands come in stainless steel bracelets with a fold over double security clasp, or leather with a clasp. For those who prefer a watch of many colors; consider buying a Radar watch. Their clock faces come in different colors which are then superimposed on contrasting backgrounds. Want a sleeker look, the Traveler arranges the normally side-by-side faces one above the other. For sci-fi aficionados, Android offers the Alien. With two identical watch faces that closely resemble robot eyes, the Alien watch became the height of fashion culture when worn by actor Christian Bale in the Sci-Fi movie, ?Equilibrium.? Easy Reading If you enjoy water activities, the Android Divemaster waters, the Android Octopus watches are perfect for you. They feature luminescent, oversized hour and minute hands for easy reading. Their matching wrist bands and dials come in bright red, bouncy yellow, azure blue, midnight black, and princess pink. For those wanting luxury with sport, consider the Octopus Lady Diamond Swiss. It showcases .13 carats of diamond along the dial from 12 to 3. Exhibition Windows The 11 watches that carry the Android Skeleton name give a front view peep of how the watch works. Through a sapphire coated mineral crystal
Guest_4734: Extremely interesting....look forward to returning.

«link»
Guest_3185: Hey, neat web site you've got right now.

«link»
Guest_5363: Today, most people track time by glancing at the clocks in the bottom right corner of their desktops and laptops. Out and about? Cell phones and iPods not only give the time, but provide alarms to keep us on time. Even flat screen TVs have become timekeepers as cable providers prompt the time whenever the remote is in use. ?So are watches obsolete?? one may ask. The answer: absolutely not. Each year billions of dollars are spent on new and vintage watches. The reason - watches lend unmistakable style. Whether you go casual or dressy, today?s watches make statements about one?s status and taste ? ?I?m refined,? ?I?m fashionable,? ?I?m cool.? If you want to make and be the ultimate statement, there is no better watch to wear than an Android watch. The self-winding Android watches are created from the best materials. Their myriad of color, style, and function choices satisfy even the most discerning buyer. Their dials come in flashy vibrant colors to allow coordinated styling. Most important, though, they offer high end watches, some encrusted with diamonds, most Android watches range in price from $70.00 to $300.00. With their two collections - the Premier line and the Prime line ? distinctively designed, modern and futuristic, Android watches stand out. They are never mistaken for any brand but Android. Android watches make a lasting impression. Consider some of the following Android watches when making your next timepiece purchase. Dual Time For those operating in two time zones, Android offers dual face watches - the Alien, Exotic Swiss, Radar, Sonic Rader, Spy 2, Super Fusion, and Traveler. Each watch has two identical faces side-by-side. Flip the watch over, you view all the watch?s movements through little exhibition windows. Wrist bands come in stainless steel bracelets with a fold over double security clasp, or leather with a clasp. For those who prefer a watch of many colors; consider buying a Radar watch. Their clock faces come in different colors which are then superimposed on contrasting backgrounds. Want a sleeker look, the Traveler arranges the normally side-by-side faces one above the other. For sci-fi aficionados, Android offers the Alien. With two identical watch faces that closely resemble robot eyes, the Alien watch became the height of fashion culture when worn by actor Christian Bale in the Sci-Fi movie, ?Equilibrium.? Easy Reading If you enjoy water activities, the Android Divemaster waters, the Android Octopus watches are perfect for you. They feature luminescent, oversized hour and minute hands for easy reading. Their matching wrist bands and dials come in bright red, bouncy yellow, azure blue, midnight black, and princess pink. For those wanting luxury with sport, consider the Octopus Lady Diamond Swiss. It showcases .13 carats of diamond along the dial from 12 to 3. Exhibition Windows The 11 watches that carry the Android Skeleton name give a front view peep of how the watch works. Through a sapphire coated mineral crystal
Guest_1923: Ela ajuda a fazer seu corpo parar de transformar testosterona em DHT e também retarda sua perda de cabelo Pequeno número de acreditam que ela mesma pode promover crescimento de cabelo novo.
Jesus, os médicos são instrumentos que Deus colocou na terreno para nos facilitar, o que a tratamento vem do Uma busca liderada pelo médico australiano MH Briggs, confirmou que tabagismo gera monóxido de carbono no sangue, que por sua vez inibe a produção da testosterona.


«link»
Guest_8020: Great website! It looks really good! Keep up the helpful job!


«link»
Guest_6808: Available for sale:- Extensive household 4 Bedroom home situated in the most sought after cul de sac in Newton Hall Durham - Peterborough Road. Contact us Dowen Estate Agents on - 0191 375 7599. * ONE OF THE VERY MOST SEARCHED AFTER ROADS IN THE DEVELOPMENT *. * SMALL CUL-DE-SAC WITH PLEASANT GREEN AREA AND UNSPOILED WALKS NEARBY *. * ROOMY FAMILY FLOORPLAN WITH PLENTY OF USE *. * EXTENDED FLOORPLAN *. Dowen Estate Agents are thrilled to offer for sale this great example of a 4 bed semi detached family property located on the ever prominent Newton Hall Development with early inspection invited. The home is gas heated via a combi boiler, UPVC double glazed
Guest_6117: ◆ Forced molting occurs in birds when they do not get all the nutrients they require from their food.The eagle is probably the only bird in the animal kingdom that goes through molting only once in its lifespan. The molting process of this majestic bird is quite a fascinating and inspiring story, and those that survive the molting process are said to grow stronger than what they were in their youth. The reason why eagles molt late in their life is because, over time, their wings become heavy with dirt and oil, beaks and talons start to break, and their eyesight becomes weak. For these graceful predators, molting is a way of rejuvenating all their appendages so that they can lead a longer life. When eagles become old, their feathers, beak, and claws start withering. They need to transform themselves so that they can live longer. Therefore, they undergo molting, and to be safe from predators, they choose a secure valley to start this process. They pluck out their wings, break off their beak by smashing it on a rock, and rub off their talons so that they are completely removed from their claws. Now, the main question is how does the eagle survive this process? Many eagles die during molting, due to the pain. As eagles cannot hunt during this time, they are dependent on their brothers and sisters, for food. Researchers believe that the eagles that survive this gruesome transformation, emerge stronger, fitter, and sharper than before. Eagles are not the only birds that molt; in fact, penguins, chicken, shrikes, etc., also molt. Explained in this Buzzle article is the cycle and behavior of birds during molting.Molting is a natural process for all birds. During this process, they shed their plumage partially or completely, to grow back a new set. As we know, feathers are like human nails and hair, but with birds, they are dead appendages, that do not grow, once they reach their full size, and cannot be repaired when damaged. Therefore, feathers have to be completely replaced. Birds go through molting when they are ill, stressed, experiencing hormonal changes, getting ready for mating, going through seasonal changes, and even during the transition to maturity.During the molting process, the feathers are either plucked out by the bird, or they fall off naturally from the feather follicle. In the wild, birds shed their feathers so as to acclimatize to change in temperature, and also to prepare themselves for the breeding season. Most birds shed their feathers gradually, but some species like pelicans, auks, ducks, swans, and grebes, shed their plumage completely, before growing new feathers. Primarily, there are two types of molting; complete and partial. In complete molting, all the feathers are replaced, while in partial molting, only some are replaced. The amount of feathers that are shed always varies.Apart from seasonal molting and breeding-related molting, birds undergo this process even when they are unwell, lack nutrition, live in an environment
Guest_3672: Sustain the helpful work and generating the crowd!


«link»
Guest_5022: thnx for sharing this well put together websites.

«link»
Guest_7234: In 1989, Lionel rolled out RailSounds, heralding an period of high-tech audio realism.«link»
Guest_9398: Thanks pertaining to providing these substantial subject material.«link»
Guest_8839: Good web site you have got going here.

«link»
Guest_7869: Wow, attractive site. Thnx ...

«link»
Guest_3048: Betta fish are some of the most popular and easily recognizable fish sold in pet shops. Males are the ones you see with the long fins and striking color patterns, while females are a little more drab and without the impressive finnage. These fish are inexpensive and easy to care for, and don't require a big expensive aquarium, however, please do not put these beautiful fishes in small bowls as no doubt they will survive in it but it will be more of a prison then a home to them.
beta fish beta fish care betta fish types ( «link»
Guest_9665: Betta fish are some of the most popular and easily recognizable fish sold in pet shops. Males are the ones you see with the long fins and striking color patterns, while females are a little more drab and without the impressive finnage. These fish are inexpensive and easy to care for, and don't require a big expensive aquarium, however, please do not put these beautiful fishes in small bowls as no doubt they will survive in it but it will be more of a prison then a home to them.
beta fish beta fish care betta fish types ( «link» )
Guest_3630: Today, most people track time by glancing at the clocks in the bottom right corner of their desktops and laptops. Out and about? Cell phones and iPods not only give the time, but provide alarms to keep us on time. Even flat screen TVs have become timekeepers as cable providers prompt the time whenever the remote is in use. ?So are watches obsolete?? one may ask. The answer: absolutely not. Each year billions of dollars are spent on new and vintage watches. The reason - watches lend unmistakable style. Whether you go casual or dressy, today?s watches make statements about one?s status and taste ? ?I?m refined,? ?I?m fashionable,? ?I?m cool.? If you want to make and be the ultimate statement, there is no better watch to wear than an Android watch. The self-winding Android watches are created from the best materials. Their myriad of color, style, and function choices satisfy even the most discerning buyer. Their dials come in flashy vibrant colors to allow coordinated styling. Most important, though, they offer high end watches, some encrusted with diamonds, most Android watches range in price from $70.00 to $300.00. With their two collections - the Premier line and the Prime line ? distinctively designed, modern and futuristic, Android watches stand out. They are never mistaken for any brand but Android. Android watches make a lasting impression. Consider some of the following Android watches when making your next timepiece purchase. Dual Time For those operating in two time zones, Android offers dual face watches - the Alien, Exotic Swiss, Radar, Sonic Rader, Spy 2, Super Fusion, and Traveler. Each watch has two identical faces side-by-side. Flip the watch over, you view all the watch?s movements through little exhibition windows. Wrist bands come in stainless steel bracelets with a fold over double security clasp, or leather with a clasp. For those who prefer a watch of many colors; consider buying a Radar watch. Their clock faces come in different colors which are then superimposed on contrasting backgrounds. Want a sleeker look, the Traveler arranges the normally side-by-side faces one above the other. For sci-fi aficionados, Android offers the Alien. With two identical watch faces that closely resemble robot eyes, the Alien watch became the height of fashion culture when worn by actor Christian Bale in the Sci-Fi movie, ?Equilibrium.? Easy Reading If you enjoy water activities, the Android Divemaster waters, the Android Octopus watches are perfect for you. They feature luminescent, oversized hour and minute hands for easy reading. Their matching wrist bands and dials come in bright red, bouncy yellow, azure blue, midnight black, and princess pink. For those wanting luxury with sport, consider the Octopus Lady Diamond Swiss. It showcases .13 carats of diamond along the dial from 12 to 3. Exhibition Windows The 11 watches that carry the Android Skeleton name give a front view peep of how the watch works. Through a sapphire coated mineral crystal
Guest_7329: My jobs have stemmed from military communications skilled, to research analyst, to program manager of multi-million greenback applications, to self-educated various therapy practices to life as a highly delicate particular person.

«link»
Guest_3829: Thanks for sharing your thoughts about %meta_keyword%.
Regards

«link»
Guest_6802: I love the content on your internet site. Cheers.

«link»
Guest_7528: For example, a majority of on-line poker and rummy web pages are flouting legal guidelines of India and they are often punished any time by the federal government.
In keeping with Delta Corp Chief Financial Officer Hardik Dhebar, Adda52 was a debt-free and cashgenerating online poker startup that clocked revenues of Rs 47 crore in calendar year 2015 with core operational (EBITDA) margin of 30-35%. Apparently, in these the place playing is considered as a vice, many players still play online poker and aren't prosecuted vigorously in a way one would count on. The truth that this legislation remains to be in impact after nearly one hundred fifty years tells us that this is not essentially the most progressive nation in terms of playing, and that is definitely true.The current potential revenue of Indian online poker web sites is around Rs one hundred crore per yr and this is expected to double or treble in the next couple of years," Gupta said. The Law Commission of India, a physique that advises the government is scrutinizing gambling related legislations. This was my alternative to be forward of the curve and be one of many first people who took the sport significantly, in India. He's proper about poker on the Massachusetts Institute of Technology but I think that there are different causes he loves the game. Whether you play on PC, Laptop, cell or pill, KhelPlay Poker brings you a clean poker enjoying expertise by which you'll get pleasure from enjoying on-line poker 24x7.

For gamers like Kunal Patni, who recently won a Spadie at the Asia Championship of Poker (ACOP) in Macau, will probably be their first time at the IPC. Whereas the Fee might have jurisdiction over business taking part in all through the UK, they haven't any authority over sites being operated abroad which will probably be accessed by UK punters, and would possibly therefore supply little safety to residents in Britain. New players and enthusiastic avid players are also learning to play online poker game so they can play online for actual cash. Lately, The All India Gaming Federation (AIGF) has pressed the Kerala Authorities to legalize poker game in the state and the government is considering notifying poker as a ability recreation.

A big proportion of India's professional base speaks English as well as quite a lot of of India's house language, so there was really by no means a necessity for the websites to be included in India as properly. On-line playing is in its infancy in India, but Sikkim planned to supply three on-line enjoying licences in 2010. Launched in Oct 2013, the Amator is the result of detailed legal research by Vipin Chaudhary, a passionate poker player and lawyer by career. Now one may get all of the related info needed to play poker with all the information and tricks in addition to information from different international locations.

At Perry4Law and Perry4Law's Techno Authorized Base (PTLB) we believe that cyber regulation due diligence , W
Guest_5654: Keep up the remarkable work !! Lovin' it!

«link»
Guest_4009: It can get very tricky while deciding which freshwater fish to keep, while making sure the aquarium looks colorful as well as peaceful. The latter being of more importance, as aggressive fish can turn the seemingly peaceful aquarium into a war zone within no time. Aggressive fish tend to fight with weaker fish and end up killing most of the populous of the fish tank. Which is why, it is best to do your research beforehand, before you simply mix two species of fish together, expecting them to coexist! You can have an assortment of beautiful, peaceful, and non aggressive freshwater fish, for your aquarium.Non Aggressive Freshwater Fish for Aquariums#1- Angelfish These are triangular shaped fish, which are usually silver in color with black stripes. However, golden, yellow, plain silver and brown colored angelfish are also available. The most beautiful are the: Koi Angelfish Marble Angelfish Gold Pearlscale Sunset Blushing Veil Angelfish These fish can recognize their owner and are known for being intelligent. Costs range from US $10.00 - $80.00, depending on the rarity of the species. The Albino ones are more expensive.#2- Barbs Barbs are semi aggressive in nature when left alone, and must always be kept in a group of 6 - 8 fish of the same species. These fish come in a huge variety of colors, are very small, and look very pretty. Here are the popular subspecies: Cherry Barb Rosy Barb Tiger Barb Green Tiger Barb Hexazon Barb Denison Barb Gold Barb Snakeskin Barb The Denison barb is by far the most expensive, and can cost up to US $35.00 for each fish. While the rest of the subspecies cost anywhere between US $2.00 - $7.00 only.#3- Corydoras Catfish These are really pretty freshwater aquarium fish, which look a lot like catfish. These fish live in schools of 5 - 10, and are very compatible with other species of fish. The corydoras are always hungry and can be found scavenging the base of the aquarium all day long. Corydoras Sterbai Panda Corydoras Neon Orange Corydoras Pink Corydoras These can cost anywhere between US $4.00 - $10.00 per fish. #4- Danios These are the peacemakers of the aquarium, and will always dither a fight between two Betta females or males. Even though Bettas are breathtakingly beautiful, they are also fighter fish, and not good for social groups. The best Danios are: Zebra Danio Gold Danio Long Finned Zebra Leopard Danio Their cost usually ranges from US $2.00 - $7.00 per fish. #5- Guppy The next in line soon after the Bettas are the Guppies, which are exquisitely beautiful, tiny, and very friendly. There are no limits to the shapes and colors available in this species of fish, so you can choose whichever appeals to you the most. Here are some that are stunning: Albino Guppy Blue Cobra Guppy Coral Guppy Deltas Guppy Flame Guppy Glass Guppy Mosaic Guppy Moscow Guppy Red Fire Guppy Tux Guppy These are a very affordable bunch, and will never exceed US $5.00 per fish. Always take them in a bunch of 6 - 8. These fish may look small,
Guest_8354: Since the world's populace gets even larger, it gets to be much more important to reduce air pollution. A technique to do that's through using green power. Green electrical power minimizes pollution and only provides a small effect to the natural environment. But what can you do to go eco-friendly? Keep reading this article to discover. For those who are intending to go greener, you need to take into consideration correcting any taps which are leaking. Doing this may minimize the quantity of h2o you use, and like a outcome, you may have additional sizzling h2o in your house. This will actually assistance for those who are struggling to acquire sufficient heat h2o in the shower. Check out heating your private home having a wood pellet stove. The pellets burned in a very pellet stove are created of highly compact sawdust. They burn so cleanly than they are really not demanded to have an EPA certification for emissions. Remember, nevertheless, that the cost of the pellets could be higher in some spots. For green vitality use in your home, you must improve all of your incandescent bulbs towards the new energy productive fluorescent bulbs. Not only will you conserve a bundle on your own vitality bill, however , you will help conserve energy for foreseeable future generations and lower your personal impression about the power grid in your city. Reverse the route from the blades on the fan if you would like to chop heating prices by approximately 10 per cent! While most of the people use supporters for cooling, it really is feasible to work with them to suck cold air up and make your house really feel substantially warmer with out turning up the heat. Remember that solar power panels, irrespective of whether you install them in your roof or any place else on your own house, need to be angled toward the sunshine to acquire greatest exposure. While in the Northern Hemisphere, this suggests experiencing them south using an angle of latitude in addition fifteen degrees. Or else, your expense is not going to return just as much power when you hope. If you purchase new appliances, like refrigerators, ranges, and washing devices, glance to the Energy Star label. America Section of Vitality recommends these merchandise mainly because they conserve electricity. Additionally, you will cut costs by utilizing them. Items that are electricity economical will usually have a very star on them. Just one quite simple way to lower your expenses on your own heating payments is always to dress a lot more warmly around the house through the winter months. A sweater that is definitely hefty adds 4 additional degrees of heat, and also a lighter sweater adds two degrees. You can find no explanation you can't bundle up from the privateness of one's own home, so placed on a sweater and slice down your electricity invoice! To assist you to increase the eco-friendly strength efficiency of one's house, take into consideration setting up solar panel systems in your home. Solar power
Guest_1154: Betta fish are some of the most popular and easily recognizable fish sold in pet shops. Males are the ones you see with the long fins and striking color patterns, while females are a little more drab and without the impressive finnage. These fish are inexpensive and easy to care for, and don't require a big expensive aquarium, however, please do not put these beautiful fishes in small bowls as no doubt they will survive in it but it will be more of a prison then a home to them.
beta fish beta fish care betta fish types ( «link»
Guest_8067: Thanks really handy. Will certainly share site with my pals.«link»
Guest_6118: The whole idea of watching a sapling grow into a beautiful flowering plant, or a plant laded with vegetables can bring immense joy to both; amateur as well as an experienced gardener. But it takes a lot of effort to get there, a lot of back-bending hard work. If one has help, then its probably easy, but for those who have limited help and space, raised garden beds are an easy option. They allow the gardener to decide space and the type of soil he can use.Raised bed gardening means raising the level of the soil by building a structure using either wooden frames, concrete blocks, bricks, etc, and filling it up with soil. Building a raised bed requires a little understanding of constructing the frame and adding of the soil.While deciding upon the type and quantity of the plants to be grown in the raised bed, one should ensure space for growth and distance to be maintained between mature plants. For a combination of taller and shorter plants, grow taller ones in positions where they can't cast a shadow on the other smaller plants. Plants of the same size can be easily grown to make the best use of the limited space. Avoid growing vines with other plants, as they will entangle them and make it difficult for mulching.The location will depend on what you want to grow. Vegetables and flowering plants need slightly different considerations with regard to soil quality, height, and depth. Shade or full sun-loving plants will also play a role in deciding the location. Start by drawing a rough sketch of your raised bed, as this will help you decide upon the materials required to build one. In most cases, a 3 x 6 feet bed should be ideal for most seasonal plants. Height could be anywhere between 1 to 3 feet tall. Choose your material too - while cedar wood is the most favored, it needs to be changed every few years. If permanency is what you want, then opt for concrete blocks or bricks and mortar.Using strings as markers, mark the perimeter of the bed. Clear the soil of all the weeds by digging up the soil a few inches. This will loosen up the soil, and help you ensure a good, leveled base. Dig half feet trenches all around the marked perimeter, and start building. If one is using wooden frames, make sure they are pressure treated with appropriate chemicals. Avoid using chemicals like creosote or pentachlorophenol, as they have a tendency of leaching chemicals into the soil and damaging your plants. Fix the frames (ready-made or sawed by you) along the trenches, and join the ends with building nuts and bolts. If it is a concrete bed you seek, then follow construction method of laying the blocks or bricks upon each other by layering them and cementing them.Good soil is essential for healthy growth.are aware of. A raised bed allows us to change the soil conditions drastically, and in certain cases, to suit the requirement of specific plants. If one does not have good garden soil, bring in additional soil to fill the raised bed. This soil should be a combination
Guest_6630: I enjoy this website - its so usefull and helpfull.


«link»
Guest_3721: As the world's inhabitants gets larger, it becomes far more crucial that you lower air pollution. A method to perform that is by using environmentally friendly vitality. Green vitality minimizes pollution and only provides a slight influence within the natural environment. But what is it possible to do to go inexperienced? Continue reading this post to learn. For those who are planning to go greener, you need to consider fixing any taps that are leaking. Accomplishing this will likely reduce the level of h2o you use, and being a final result, you are going to have more warm h2o in your home. This may really support in case you are battling to acquire enough warm h2o while in the shower. Test heating your property with a wood pellet stove. The pellets burned in a pellet stove are created of highly compact sawdust. They burn off so cleanly than they may be not demanded to acquire an EPA certification for emissions. Be aware, having said that, that the cost of the pellets can be large in a few areas. For green electrical power use in your house, you'll want to transform your incandescent bulbs to your new vitality effective fluorescent bulbs. Not simply will you help you save a bundle on your vitality invoice, however , you should help preserve vitality for long term generations and reduce your own impact on the ability grid in the metropolis. Reverse the path on the blades in your supporter if you'd like to chop heating expenses by as much as ten p.c! Even though plenty of people use admirers for cooling, it's feasible to make use of them to suck cold air up and make your private home come to feel much hotter without the need of turning up the heat. Bear in mind that solar panels, whether or not you install them on your own roof or wherever else in your house, should be angled towards the sunshine to acquire utmost publicity. Inside the Northern Hemisphere, this means going through them south by having an angle of latitude furthermore fifteen levels. Normally, your investment is not going to return as much electricity as you hope. After you buy new appliances, like refrigerators, ranges, and washing equipment, glance for your Vitality Star label. The usa Section of Strength suggests these merchandise for the reason that they help save vitality. Additionally, you will save money by using them. Items that are electricity successful will usually have a star on them. 1 very simple approach to get monetary savings with your heating bills should be to gown more warmly close to the house through the wintertime months. A sweater that's weighty provides four far more levels of heat, and also a lighter sweater provides 2 levels. There is certainly no purpose you can't bundle up inside the privacy of the own home, so placed on a sweater and slice down your energy monthly bill! To help you increase the green power effectiveness within your home, take into consideration installing solar power systems in your house. Solar power systems certainly are a fantastic
Guest_9344: Difteri Disebabkan Oleh bakteri Corynebacterium Diphtheriae Difteri Disebabkan Oleh ? ciptaan penyelidikan sekitar mumpuni kesehatan dan medis bahwa kasus difteri ini disebabkan oleh mikroba yang bernama Corynebacterium Diphtheriae, maka bermula itu mari kita cari tahu lebih dalam berkaitan bibit penyakit Corynebacterium Diphtheriae yg mengakibatkan timbulnya hal difteri Corynebacterium Diphtheriae Baca tambah : obat kusus membunuh bibit penyakit Corynebacterium Diphtheriae Difteri adalah abses yg disebabkan oleh kuman Corynebacterium diphtheriae. Difteri menyebar menghinggapi bersumber jalma ke insan rata rata melalui tetesan pernafasan, seperti batuk kering atau bersin. asing jalma mampu sakit karena terlepas awal radang terkuak (lesi kulit) atau pakaian yg menggaduhkan ketimbis tersirap seorang yg sakit dengan difteri. satu orang berulang dapat menggondol difteri dengan sangkutan dengan benda seperti mainan, yg memiliki patogen penyebab difteri
Difteri Obat Difteri Penyakit Difteri Difteri Oral Difteri Bibir ( «link» )
Guest_5354: It can get very tricky while deciding which freshwater fish to keep, while making sure the aquarium looks colorful as well as peaceful. The latter being of more importance, as aggressive fish can turn the seemingly peaceful aquarium into a war zone within no time. Aggressive fish tend to fight with weaker fish and end up killing most of the populous of the fish tank. Which is why, it is best to do your research beforehand, before you simply mix two species of fish together, expecting them to coexist! You can have an assortment of beautiful, peaceful, and non aggressive freshwater fish, for your aquarium.Non Aggressive Freshwater Fish for Aquariums#1- Angelfish These are triangular shaped fish, which are usually silver in color with black stripes. However, golden, yellow, plain silver and brown colored angelfish are also available. The most beautiful are the: Koi Angelfish Marble Angelfish Gold Pearlscale Sunset Blushing Veil Angelfish These fish can recognize their owner and are known for being intelligent. Costs range from US $10.00 - $80.00, depending on the rarity of the species. The Albino ones are more expensive.#2- Barbs Barbs are semi aggressive in nature when left alone, and must always be kept in a group of 6 - 8 fish of the same species. These fish come in a huge variety of colors, are very small, and look very pretty. Here are the popular subspecies: Cherry Barb Rosy Barb Tiger Barb Green Tiger Barb Hexazon Barb Denison Barb Gold Barb Snakeskin Barb The Denison barb is by far the most expensive, and can cost up to US $35.00 for each fish. While the rest of the subspecies cost anywhere between US $2.00 - $7.00 only.#3- Corydoras Catfish These are really pretty freshwater aquarium fish, which look a lot like catfish. These fish live in schools of 5 - 10, and are very compatible with other species of fish. The corydoras are always hungry and can be found scavenging the base of the aquarium all day long. Corydoras Sterbai Panda Corydoras Neon Orange Corydoras Pink Corydoras These can cost anywhere between US $4.00 - $10.00 per fish. #4- Danios These are the peacemakers of the aquarium, and will always dither a fight between two Betta females or males. Even though Bettas are breathtakingly beautiful, they are also fighter fish, and not good for social groups. The best Danios are: Zebra Danio Gold Danio Long Finned Zebra Leopard Danio Their cost usually ranges from US $2.00 - $7.00 per fish. #5- Guppy The next in line soon after the Bettas are the Guppies, which are exquisitely beautiful, tiny, and very friendly. There are no limits to the shapes and colors available in this species of fish, so you can choose whichever appeals to you the most. Here are some that are stunning: Albino Guppy Blue Cobra Guppy Coral Guppy Deltas Guppy Flame Guppy Glass Guppy Mosaic Guppy Moscow Guppy Red Fire Guppy Tux Guppy These are a very affordable bunch, and will never exceed US $5.00 per fish. Always take them in a bunch of 6 - 8. These fish may look small,
Guest_8119: Bringing home a new puppy can be a delightful event indeed. However, it can also be stressful. After all, puppies usually don't come house-trained. Hence, you will need a fair amount of time as well as patience to train your puppy in order to teach it behavior that is acceptable, and to adjust to your household routines. All dogs need to be trained to obey certain basic commands, and the earlier the training starts, the better.Although it is important to start the training early, it should also not be too early. Raising a puppy is akin to raising a newborn child. The best time to begin training is from 6 to 8 weeks of age, perhaps a little earlier if your puppy is ready for it. It's just that it is always a good idea to teach habit-forming things as early as possible.House Training: House training, or potty training, is one of the most important tasks, that requires a lot of patience and kindness, as well as a fair amount of time. First of all, remember that you will not get immediate results. First, decide on an area that your puppy can use as a toilet, and then you will need to take it there about once in an hour initially. Praise your puppy when it does what is required in the demarcated area. However, do not treat it harshly if there is an accident in the house. Just clean up the area thoroughly, so that there is no scent remaining, and make a note of the time. Puppies usually turn around in circles or sniff the floor when they want to urinate or pass stools. So, keep a sharp watch for these signals and take it outside immediately. Remember that being small, with a small bladder, your puppy may need to urinate quite frequently. Plus, when it is frightened, feels threatened, or gets excited, it may lose control. Also, urination and defecation are often used as territorial activity.Do Not Punish: Rubbing your puppy's nose in its urine or feces really is quite useless―your puppy will simply not understand. Neither is swatting it on the nose with a newspaper rolled up a good idea―your puppy will only begin fearing you. Positive training methods, kindness, and patience are the only ways to train your puppy.Teaching Simple Commands: It's best to start teaching simple commands like 'come' and 'no', as early as possible. However, again, patience, consistence, and persistence are requisite needs. When your puppy does something undesirable, such as chewing up a rug, use a firm voice to say 'no', removing the rug firmly. The command 'come' can be taught by standing some distance away, calling out 'come' in a friendly way, while also giving visual clues. You could also squat down and clap your hands. It is important to look and sound happy. When it does respond, praise it and give it a treat, but if it does not, do not scold it. It will only scare the dog. Training should be a positive and happy time, for both you and your puppy.Socializing Your Puppy: This is a process by which your puppy will learn to recognize as well as interact appropriately wit
Guest_3578: Really this is a beneficial online site.

«link»
Guest_7029: Asphalt tiles, which were presented during the 1950s, included level asphalt-saturated cellulose or fiberglass floor coverings with mineral granules layer. The efforts of the suppliers in improving the high quality as well as texture of these shingles caused the development of a forerunner of building roofing shingles, which was introduced in the 1970s. This new kind of asphalt shingle had a larger floor covering base, as as compared to the earlier variation. The mat base contained fiberglass or some natural material, and asphalt. The back of the roof shingles was coated with an unique material, and also the top layer was covered with tinted granules to develop a shadow pattern. Constant research study caused many brand-new key ins numerous shades, patterns, as well as textures. Several of these patterns imitate the looks of cedar trembles, slate, or ceramic tiles. This brand-new participant has actually changed the marketplace of roofing products, as well as has become a liked one for roof covering new constructions or for changing old ones.How are Architectural Tiles BeneficialThis roof product weighes, strong, and extra durable compared to a lot of the various other kinds of roof. The complying with are some of the advantages of these building roofing shingles.The main plus point of building roof shingles is its resilience. Though this roof product comes in different grades, the majority of them have a warranty of 25 to 40 years. Several of the producers supply life time warranty too.Being heavier than most of the other kinds of roofing tiles, building ones offer more defense to the roof structure. The heavy floor covering base of this roof covering material makes it immune to curling and flexing. They are additionally claimed to stand up to heat. These tiles are resistant to wind damages due to their heavy nature.Architectural roofing tiles weigh around 480 pounds each 100 square feet. It is claimed that this roofing product could withstand winds of up to 120 meter per hour.Algae growth on the roof shingles is among the major problems in areas with high rains or moisture. In order to combat this, most of the building roofing tiles come with algae-proof attribute. This is finished with the assistance of zinc or copper granule coating.These shingles are fireproof nature. This results from the hefty granule finishing of the top coat. High quality building shingles with hefty granule coating are located to have the highest fire rating of Class A.Easy setup is another advantage of these roof shingles. In a lot of kinds, there is no details pattern that has to be matched, while installing architectural tiles. There are no tabs to straighten, as in instance of three-tab shingles. So you are cost-free to reduce and also utilize it anywhere as you desire. This causes less quantity of wastage.With their three-dimensional appearances, architectural roof covering shingles could likewise work in hiding the flaws of the roof covering framework. These tiles

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)