24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Vaasankatu

24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota.

Sörnäisen ja Harjun kaupunginosien katveissa sijaitseva Vaasankatu eli Puukkobulevardi on niittänyt mainetta rappeutuneen moraalin pyhättönä jo vuosikymmeniä. Kaupunkikierros tätä katua pitkin kattaa tukun juottoloita, seksikauppoja, thai-hierontaliikkeitä ja näiden välissä seilaavia rötösteleviä narkkareita, diilereitä ja pieniä ihmisiä . Kaaoskierros päättyy Vaasanaukiolle eli Piritorille, jossa viina virtaa ja piri pieni pyörittää paikallisten ihmisraunioiden elämää kohti katuojaa. Tai näin on ainakin ollut.

Noin viidensadan metrin mittaisella Vaasankadulla sekä Vaasanaukiolla ovat piikit ja pillerit vaihtaneet omistajaa jo kymmeniä vuosia, ja hälytysajoneuvot ovat vähitellen oppineet nopeimmat reitit rauhattomuuden tyyssijoille. Alueiden liikanimet ja maineen tietävät kaikki - jopa reittiopas.fi tuntee hakusanan ”piritori”. Kuitenkin muutama vuosi sitten poliisi aloitti alueen tehovalvonnan, pyrkimyksenään kyntää ryvettynyt maa uuteen kasvuun. Ovatko Puukkobulevardi ja Piritori siis enää nimensä veroisia?

Aamuvuoro klo 12.00-18.00 (Kuvat ja tekstit: Marlene Kaarikivi)

Hiljaista. Kylmyys ajaa ihmiset ripeästi omille asioilleen. Vaikka vähitellen ihmisiä näkyy enemmän ja enemmän, kaikki vain tulevat ja menevät. Jotkut rohkeat tupakoitsijat pysähtyvät hetkeksi haukkaamaan raitista ilmaa, mutta jatkavat pian matkaa. Ei edes yhtä pulua näy missään.

Pieni spurguryhmä on kokoontunut metron ovien sisäpuolelle ja heidät yritetään kiertää mahdollisimman kaukaa, mikä on tietenkin aika vaikeaa. Sitten joukko siirtyy ulos. Poliisit ajavat ohi, mutta eivät näytä kiinnittävän örveltävään joukkioon mitään huomiota.

Pieni kierros Vaasankadulla. Ei yhtään mitään erikoista. Pari koiranulkoiluttajaa ilmestyy porteista, mutta heillä on kiire. Kun palaan Piritorille, roska-auto tukkii Vaasankadun. Henkilöautojono koostuu ainakin neljästä autosta. Muutaman minuutin jälkeen roska-auto lähtee ja liikenne alkaa taas sujua.

Spurgut ovat kadonneet sisätiloihin. Muutamaa minuuttia ennen yhtä saapuu aukiolle Valion auto ja poliisit. Poliisit pysyttelevät visusti autossaan ja tarkastelevat aukion hiljaisuutta. Pian he kyllästyvät ja lähtevät. Valion auto vie metroon kaikenlaisia herkkuja.

Puoli kahden aikaan Vaasankadulta kuuluu huutelua ja örvellystä. Joku spurgu siellä huutelee ohikulkijoille. Aukiolle on ilmestynyt autoja parkkiin, mutta muuten on hiljaista.

Missä kaikki ovat?

Radioporukka soittaa ja sanoo tulevansa paikalle. Kerron heille, että kylmä on ja väkeä on vähän.

Kymmentä vaille kaksi saapuu jälleen poliisit, tällä kertaa henkilöautolla. Joukko nuoria aikuisia juo kaljaa metron edessä. He eivät näytä kiinnostavan poliiseja, sillä toinen poliiseista jututtaa jotakuta nuorta naista metron sisäänkäynnillä. Toinen poliisi partioi vartijan kanssa ulkopuolella. Haastattelua ei saa. Sitten nuorisoa aletaan häätää paikalta. Toinen poliisi neuvoo joukkoa siirtymään läheiseen puistoon. Vartija häätää paikalta nuoren miehen joka olisi mielellään käyttänyt metron nurkkaa vessana. Poliisien pakettiauto saapuu paikalle ja kyytiin otetaan yksi henkilö. Nuori nainen, jota toinen poliisi aiemmin jututti, otetaan henkilöauton kyytiin.

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ulkona on kylmä kuin Siperiassa, joten päätän pitää tauon.

Poliiseja piisaa

15.15 Back to business.

Edelleen hiljaista. Yksi asia kuitenkin kiinnittää huomioni. Lapset eivät kulje täällä muuten kuin jonkun aikuisen seurassa. Tosin ei se ole mikään ihmekään. Puoli neljän aikaan paikalle ilmestyy taas poliisit. Tällä kertaa heidät on kutsuttu paikalle, sillä he menevät suoraan S-markettiin. Kun poliisit ovat kadonneet näköpiiristä, aukiolle ilmestyy tölkkejä keräävä vanhempi mies rullaluistimilla. Toisessa kädessä kaksi sauvaa ja toisessa tyhjä tölkki - mies kiitää aukion poikki ja katoaa. Useita minuutteja kuluu, ennen kuin poliisit palaavat kuvaan nuoren miehen ja nuoren naisen kanssa. Molemmat otetaan partioauton kyytiin. Viittä vaille neljä paikalle tulee jälleen kerran poliisit. He eivät kuitenkaan poistu autostaan. Huoltomiehen näköinen heppu porhaltaa paikalle, katoaa metroon ja tulee maanpinnalle kantaen harteillaan pikkupoikaa.

Katuvalot syttyvät ja aurinko, jota ei ole koko päivänä näkynyt, katoaa maiden ja mantujen taakse. Torvi soi Vaasankadulla. Tummansininen Hiace on parkkeerattu pihaportin eteen ja kiivastunut Nissan-kuski soittaa hulluna torvea. Pian Hiace-kuski saapuu paikalle ja alkaa siirtää autoaan. Peruuttelun jälkeen Nissan-mies pääsee viimein kotiin ja Hiacekin lähtee paikalta. Katu on jälleen hiljainen.

Iltavuoro klo 18.00-00.00 (Teksti: Ville Hinkkanen)

Kuuden jälkeen torstai-iltana Vaasanaukion ympäristö vaikuttaa varsin arkiselta. Kutsumanimet ”Ikuisen vapun aukio” ja viereisen Vaasankadun ”Puukkobulevardi” tuntuvat liioitelluilta. Näkymä voisi olla melkein mistä päin Helsinkiä tahansa. Ihmiset kiiruhtavat aukion laidalla olevaan S-Marketiin ruokaostoksille ja sen jälkeen kohti kotisohvaa ja Salattuja Elämiä.

Huumeiden diilaus ja muu arveluttava käytös loistavat poissaolollaan. Ympäri kaupunkia yleisesti tavattavat spurgutkin ovat ilmeisesti siirtyneet jo talvehtimispaikoilleen.

Onko Vaasankadun hurja maine menneisyyttä? Onko Kallio uusi Punavuori?

Ei kai sentään.

Vaasanaukion laidalla seisoo lupaavan näköinen hahmo päässään Piritorin kansallispäähine, pipo + huppu yhdistelmä. Naamasta näkyy lähinnä nenä ja partakarvoitus, mikä lienee tarkoituskin.

Toimittajan ennakkoluulot kuitenkin osoittautuvat vääriksi, kun Tommiksi esittäytyvä mies kertoo asuvansa Kampissa. Hän ei myöskään tunnusta olevansa paikalla myymässä huumausaineita, vaan on kuulemma menossa kaverinsa kanssa oluelle Ravintola Heinähattuun.

Miltä Vaasanaukio näyttää Kamppilaisen silmin?

”Alueella on maineensa, mutta mielestäni se ei eroa muista paikoista joissa liikkuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Tommi kertoo liikkuvansa usein alueen läpi, lähinnä ollessaan matkalla Kallion yöelämään.

Kamppilaista ei siis pelota liikkua Pitkänsillan pohjoispuolella?

”En pelkää missään päin Helsinkiä.”

Suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu olevan lähinnä läpikulkumatkalla, liikkuuhan viereisen Sörnäisten metroaseman kautta lähes 20000 ihmistä päivittäin.

Alkuasukkaiden löytäminen saati pysäyttäminen osoittautuu illan mittaan vaikeaksi.

On syytä siirtyä Ravintola Iltakouluun hiomaan sotasuunnitelmaa. Iltakoulun ikkunapöydät ovat loistavia paikkoja Vaasankadun elämän seuraamiseen. Ja tässä tapauksessa myös suunnitelman paranteluun.

Aiemman aukiolla seisoskelun seurauksena mieleen on tullut vanha juhliin liittyvä sanonta: ”jos bileissä ei vaikuta olevan yhtäkään sekavasti käyttäytyvää urpoa, urpo olet suurella todennäköisyydellä sinä itse.”

Kuinka siis haastatella ohikulkijoilta Vaasanaukion erikoisuuksista vaikuttamatta itse yhdeltä niistä?

Leipomoita ja ullakkomurtoja

Illan edettyä jo pidemmälle haaviin tarttuu vihdoin harvinainen tapaus, paikallinen!

Mikko Kokkonen on tyypillinen vaasankatulainen, 24-vuotias kimppakämpässä asuva opiskelija. Hän kertoo ettei tunne turvattomuutta liikkuessaan kotikulmillaan. Hän on asunut Vaasankadulla seitsemän kuukautta.

”Ullakkomurtoja tosin tapahtuu taloyhtiössäni lähes kuukausittain. Muualla asuessani en ole tällaiseen törmännyt. Aikaisemmin olen asunut Pohjois-Helsingissä ja Punavuoressa.”

Onko Vaasankadun aika ”Puukkobulevardina” siis jo syytä unohtaa?

”Olen nähnyt seitsemän kuukauden aikana vain yhden puukotuksen jälkitilanteen, joten en voisi hyvällä omallatunnolla mainostaa aluetta Puukkobulevardina.”

Pidätkö Vaasankadusta asuinalueena?

”Sijainti on loistava, tunnelmassa olisi parantamisen varaa. Nistin oloista porukkaa hengailee joka päivä S-Marketin seinustalla. He häipyvät aina poliisiauton saapuessa paikalle.”

”Kaipaisin alueelle leipomoa” Kokkonen toteaa.

Muutkin ohikulkijat näyttävät enemmänkin leipomon kanta-asiakkailta kuin sekakäyttäjiltä. Tunnelma on rauhallinen ja marraskuisen masentava.

Ilta on kuitenkin vielä nuori. Vaasankatu on parhaimmillaan vasta yön puolelle siirryttäessä.

Yövuoro 0.00-12.00 (teksti: Paul Nyman, Kuvat ja haastattelut: Otso Karhu)

0.00 Yövuoro alkaa ja Vaasanaukio on tyhjä. Ravintola Iltakoulun edessä mies nahkaisessa stetsoni päässäänpolttaa tupakkaa. 24-Fitness kuntosalin ikkunasta näkyy muutama treenaaja. Mies horjuu ohi takki auki. Toinen vastaan silmä mustana ja pyytää armoa.

– Juhlimaan! Tänään on torjantai. Joskushan se on pakko aloittaa.

Nahkatakkiin pukeutunut mies hoitaa pankkiasioitaan Helsingin pantin automaatilla ja virtsaa samalla seinään. Mies ja nainen kantavan raskaan näköistä televisiota pitäen taukoja aina muutaman metrin välein.

Matka jatkuu Vaasankadulle ravintoloiden annin tarkistamiseksi.

Iltakoulussa on noin puolet pöydistä täynnä. Mies nahkastetsonissa puhuu elehtien tuoppi kädessään.

Kultapalmun ikkuna on rikki. Erikoisoluisiin panostavassa hilpeässä hauessa on vain neljä asiakasta.

Miesseurue kävelee keskustellen Helsingin pikaruokaloiden annoskooista.

Kallionhovissa lähes kaikki pöydät ovat täynnä. Asiakaskunta on pääosin noin 25-vuotiaita. Ravintolan vieressä mies nojaa seinään huutaen kirosanoja nauraen.

Fantasy Ladies ja Dream Girls liikkeiden oviin kiinnitetyt jouluvalot vielä vilkuttavat merkiksi, että lämpöä olisi vielä tarjolla. Myös Sweet Ladiesin ovi on vielä auki, vaikka siinä lukeekin 10–22.

Pienen Siima-baarin ikkunasta näkyy puolen tusinaa noin 40-vuotiasta miestä, sekä yksi nainen. Kaikki katsovat tiukasti eteensä, ja ovella tupakoiva mies kehottaa tulemaan sisään.

– Tulkaa tänne. Tää on paras mesta; bisse kolme euroa. Kustaa Vaasa on ok, mut bisse jonku vitosen. Minä tanssin vielä täällä. Olen säveltäjä ja runoilija. Kaksykkönen on tossa, mut tää on halvempi.

Lupaamme palata asiaan kierroksen jälkeen.

Ravintola MOLOTOW aivan täynnä. Viva la vidassa vain noin seitsemän ihmista. Vaasankadun ja Fleminginkadun risteyksessä nuorisojoukko juo punaista koffia ja huutaa.

Kustaa Vaasan tupakkapaikalla on paljon väkeä. Useat heistä tuopit mukanaan. Sisältä paikka on jokaista pöytää myöten täynnä. Ovella vastaantuleva mies tarjoaa kättä ja sanoo:

– Paskat bileet, vielä mahtuu.

Taas aukiolla. Mies kantaa olallaan sohvaa, toinen laulaa Matti Nykästä. Turvatiimin mies ajaa paikalle ja menee sisälle metroasemalle. Aukiolle ajaa poliisien partioauto, ja kenttäjohtajaksi itsensä esittelevä mies lupaa haastattelun.

– Me ei näin hiljaisina iltoina käydä täällä niin usein. Se on tää tuuli ja varmaan lauantain pyhäpäivä, mikä tekee sen. Tänne ei tule erityisen paljon hälytyksiä, mutta hakaniemestä tänne asti on se alue, missä on väkeä.

Hän kertoo asuneensa kurvissa vuodesta-85, ja huomanneensa alueessa muutoksen.

– Ennen täällä oli se Kurvin jengi, joista kaikki oli istunu Sörkassa. Nykyään ne on oikeastaan kaikki kuolleet.

Se on kuluttavaa elämää.

01.00 Tilannekatsaus Siima-baarissa. Vessaan kävelevä mies kysyy ”mitäs hinttareita sitä ollaan”. Pariskunta pelaa hedelmäpeliä. Nainen kävelee vessaan ja käskee miestä olemaan pelaamatta kaikkea. Sohvalla mies pilkkii ja painaa sormillaan silmiään. Baarimikko kieltää nukkumasta saamatta reaktiota, korottaa ääntänsä ja ottaa kädet mukaan kehoituksiin.

– Timo nyt oikeesti!

Televisiossa pyörii naisten jalkapallo, mutta kukaan ei katso. Seinällä roikkuva jukeboksi ei ole käytössä, jättäen hedelmäpelin kolinan ainoaksi tunnelmaluojaksi. Myös pelikonetta pelaava nainen alkaa herätellä sohvalla makaavaa miestä. Televisiossa tehdään maali. Baarimikko kertoo kantisten olevan harmittomia.

– Tää on tällänen perhe.

Lähdön hetkellä voi nähdä kuinka sohvalla makaava mies virtsaa housuunsa.

Valomerkki on annettu Kalliossa.

Ihmiset lipuvat laiskasti ulos baareista. Aukiolla on kolmen hengen joukko nuoria miehiä. Yksi kertoo tarinaa ilmeisesti tappelusta.

– Vittu mä vedin sen niin pahaks!

Selostus päättyy ryhmähalaukseen.

– Ei mitään hätää. Mennään meille yöks.

02.00 Nuori Iinekseksi itsensä esittelevä nainen kantaa kainalossaan neljää suurta kääröä.

– Löysin nää roskalavalta. Täs on yks maailmankartta ja ties mitä! Mul ei vaan oo avaimia, et pitäis löytää kämppis.

– Meil on tosi kiva kämppä tos Vaasankadulla. Siinä on ikkunat kadulle ni voi vaan istua ikkunanlaudalla ja kattoa ihmisiä.

Tytön ystävät tulevat ulos lepakkomiehestä, ja ovat heti innostuneita kartoista. Hesari #4-elintarvikekioskin rappusille on sammunut mies. Tolpalla jonottavat taksit, mutta asiakkaita ei näy. Lähestymme tupakoivaa kuskia.

– Ei oo pahemmin asiakkaita. Ei näistä päivistä tiedä millon porukka juo. Se on ihan tuurista kii. Joskus tulee keskiviikkona 300 kassaan ja siitä jää taskuun 70, joskus taas 500.

Mies arvelee metroaseman tolppaa Kallion parhaaksi.

– Ei täällä katota sitä päivää, et nää on hyviä mestoja arkena. Enkä mä sanois et tää on sen huonompaa seutua. Huonoja asiakkaita voi tulla mistä vaan, enkä mä dissaa mitään tolppaa. Tuli just 27 vuotta kuskina täyteen ja oon nähny tän muutoksen.

Vaasankatu on Tyhjä. Viimeisenkin hieromalaitoksen ovi suljetaan ja kaksi naista kävelee pois toppatakit yllään ja pyyhkeet lanteillaan. Fantasy Ladiesin ”welcome” kyltti jää vieläkin vilkkumaan.

03.00 Sekä Vaasan- katu, että aukio ovat täysin tyhjillään. Kerrostalojen seinissä näkyy ripotellen palavia valoja. Päätoimittaja Andy Kauranne ajaa paikalle valkoisella autolla, tarjoaa tupakat ja kertoo alatyylisen vitsin palatakseen nauraen takaisin yöhön.

Pieneen tilastoa: noin 500 metriselle Vaasankadulle mahtuu yksitoista baaria, yhdeksän hieromalaitosta, sekä yksitoista seksiliikettä, joista viisi on vieretysten.

04.00 Vastaan kävelee kaksi nuortamiestä, joilla on kasvoissaan tussatut viikset ja askelluksessa hieman ristipistoa.

– Käytiin hakemassa blandikset. Tiedossa kossua ja mustikkakeittoa, kertoo Joonakseksi esittäytynyt mies.

– Lähdettiin vetämään perseet kun kaveri jäi kämpille tekemään sitä kauneinta.

Takaisin Helsinginkadulla ja Hesari #4 elintarvikekioskissa, jossa on omistajan lisäksi yksi asiakas.

– Ihan normaalisti on käynyt väkeä. Häiriöitä on ihan tarpeeksi: kodittomia, humalaisia ja rosvoja. Kohta enemmän kun olen auki 24 tuntia.

– Porukkaa kävelee tästä paljon ohi ja baarin jälkeen on nälkä, hän pohtii.

– Nyt on rauhallisempaa, kun Alepa on auki koko ajan. Silloin tällöin käydään päälle. Yhteensä kymmenenkertaa 2,5 vuoden aikana, mutta aina ei voi soittaa poliisille. Viimeksi sanottiin, että sulje sitten paikka.

Vaasankatu on autio.

05.00 Ihmisiä alkaa jo kävellä töihin. Metroasema on auki. Laskeutuminen vielä liikkumattomia rullaportaita alas laiturialueelle tuntuu ikuisuudelta. Ensimmäistä metroa odottaa kourallinen väsyneen näköisiä ihmisiä.

Käymme 24-h Alepassa. Työntekijä antaa varsin ympäripyöreän haastattelun, kuinka asiakkaat ovat ihan mukavia ja ilta on sujunut ihan hyvin.

– Ihan mukavia yövuoroja.

Kollegani ostaa energiajuoman puoliksi kolikoilla puoliksi kortilla.

06.00 Muistan, ettei minulla ole varaa bussiin, ja päätän kokeilla, kuinka matkarahojen kerääminen sujuisi pullojen muodossa. Ensimmäiset 15 minuuttia tuottavat kaksikymmentä senttiä.

Dallapen puistossa ei ole yhtäkään ehjää pulloa. Kaksi koiranulkoiluttajaa joista toisen valkoinen pikkukoira alkaa rähistä. Harjun nuorisotalon portailta löytyy kymmensenttinen. Teollisuuskadulla näkyy autoja jo paljon.

07.00 Töihin menijöitä näkyy jo enemmän, mutta Helsinginkatu on varsin rauhallinen. Ainoat kaksi vastaantulevaa pulloa ovat ulkomailta tuotuja. Harjunpuiston kohdalla syntyy päätös lähteä ottamaan vastaan auringonnousua Vallilan kallioille.

Kallioita ympäröivä Puu-Vallila on kaunis, mutta harmaan taivaan läpi ei auringonnousua pääse näkemään.

Aamun sarastus

08.00 Katuvalot sammuvat. Teollisuuskatu on jo täynnä autoja. Katujen liikehdintää voi kutsua jo elämäksi, ja Aleksis Kiven koulun ikkunasta loistaa valo. Myös ensimmäiset hieromalaitokset avaavat jo oviaan. Erään hieromasalongin ja kampaamon yhteinen ulko-ovi ei ole ehtinyt sulkeakaan, mutta se vaikuttaa enemmän unohdukselta kuin aukioloajoilta.

Aukiolla on jo paljon läpiliikennettä. Pullosaldo on jäänyt kahteenkymmeneen senttiin. Ne saa S-marketin kautta siirrettyä suoraan pelikoneeseen.

R-kioski on juuri avannut ovensa ja myyjällä on aikaa haastatteluun:

– Meillä käy täällä ihan laidasta laitaan porukkaa. Narkkareita, pukumiehiä ja tosi paljon hipstereitä.

Aamuisin käy vakituisia arvanostajia ja kaljanostajia sitten vähän ennen yhdeksää.

Myyjä ei pidä aluetta pelottavana seutuna.

– Olen asunut täällä koko ikäni, eikä uhkatilanteita ole tullut kuin muutama.

Hiljainen vesisade alkaa.

09.00 Ensimmäiset Baarit avaavat ovensa.

09.05 Ravintola Buds’issa maksaa ensimmäisen tunnin ajan tuoppi 2,5 euroa. Kauhtuneilla sohvilla istuu jo viisi asiakasta, joista jokainen istuu omassa pöydässään. Kaiuttimista kuuluu radion aamushow.

09.15 Paikalla on jo kahdeksan ihmistä, joista yksi on kahvilla. Keskimmäiseen pystypöytään on muodostunut kolmen hengen seurue, jotka rupattelevat ja lukevat aamun lehtiä.

09.20 Paikassa on enää yksi vapaa pöytä. Yksi keskimmäisen pystypöydän miehistä kaataa oluensa ystävän syliin. Tilanne johtaa uuden tuopin hakemiseen ja naureskeluun.

09.30 Ihmiset alkavat keskustella toisilleen pöydistään. Ravintola alkaa pikkuhiljaa täyttyä puheensorinasta.

Kallion Mestarissa on neljä asiakasta, jotka nainen tiskin takana tietää kertoa kantiksiksi.

– Mut ei ne täällä joka päivä yhdeksältä ole.

10.00 Nyt sataa jo kunnolla. Vaasanaukiolla sijaitsevassa Seksipisteessä on Paikalla myyjän lisäksi yksi asiakas, joka kuitenkin poistuu mitään ostamatta. Myyjä antaa mielellään kommentin, vaikka epäilee, osaako hän sanoa mitään, mistä olisi apua.

– Mä en noista suosituimmista tuotteista osaa sanoa, kun en ole omistaja. Mä vaan tuuraan täällä silloin tällöin. Seksilehtiä menee paljon.

– Asiakkaita on eniten lounastunnin aikana ja iltaisin. Ennen viikonloppua myös tulee enemmän kiirettä.

Harjunpuistossa antikvariaatti Punaisen Planeetan myyjä kertoo, että antikvaarisia kirjoja menee melko mukavasti.

– Ainakin meillä, mutta meidän asiakaskunta on vähän nuorempaa kuin antikvariaateissa yleensä.

Varmaankin koska meillä on paljon tietokirjoja ja musiikkikirjoja.

Hieman ennen yhtätoista on aika palata takaisin koululle väsyneinä ja märkinä. Ville Hinkkanen käy ottamassa vielä tilannekatsauksen viimeisiltä tunneilta, mutta linja pysyy vahvan sateisena ja harmaana. Vaikka Vaasankadulla on lähialueineen baarikeskittymän vuoksi paljon yöelämää, on siellä vaikea tuntea oloaan uhatuksi.

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_1386: Your data is incredibly fascinating.

«link»
Guest_5928: Lovely Web page, Carry on the great job. Thanks a ton!

«link»
Guest_5512: Купить Бинокли Leica Россия ( «link» ) Монокуляры Armasight gen. 1 Россия
Guest_5641: You've gotten superb info right here.

«link»
Guest_5511: Ԍreat website! Іt loօks extremely goοd! Keeρ ᥙp the gօod job!


«link»
Guest_6536: If you're trying to find methods to improve your Tampa roofing and improve the worth of your house, you may want to have a look at tile. The elegant roofs can withstand some of nature's most difficult aspects (such as wind, fire, hail and rain) and roofing tiles typically bring a slightly longer warranty than other roof surfaces. An added advantage: Tile roofing systems are an environmentally friendly structure choice. Cost Benefits Tile has a life cycle of 50 to 100 years, depending on the tile, making it an economical choice for lots of homeowners. In addition, tile roofings minimize direct heat transfer. As an outcome, a tile roofing can decrease air-conditioning costs in hotter environments and produce more consistent temperatures in colder regions. In addition to cutting heating expenses, the constant temperature reduces the odds of ice build-up on the roof. Designs Tile roofing provides a variety of architectural style choices and they are available in a range of colors and shapes that can help set your house apart. Concrete and clay tile roofing systems are as distinct as the homes they're installed on and they're offered in designs and finishes developed to highlight a house's look. Warranties Tile roof service warranties are often transferable and backed by popular, credible companies. That's one reason experts state a tile roof's greater installation expense, when topped the full life of the roofing, is actually an investment that will increase the worth of a home when it is offered or resold. Weight A common misunderstanding is that roofing tile is too heavy for many structures. Lots of roof tile makers now use lightweight tile, which is particularly appropriate for reroofing jobs. Sturdiness Tile has been Europe and Asia's first roofing choice for centuries, with numerous tile-roofed structures requiring little or no maintenance. Tile's toughness has actually been clearly shown by how well it has endured the test of time, weather and natural catastrophes. New Types Of Tile Today, house owners can find new kinds of stronger, more energy-efficient tile roofs. Some brand-new tile is even Class An able and fire-rated to endure high winds, hail and earthquakes better than other roofing product. The elegant roofs can withstand some of nature's toughest elements (such as wind, fire, hail and rain) and roofing tiles normally bring a slightly longer guarantee than other roofing surface areas. An added benefit: Tile roofs are an environmentally friendly building option. Tile has a life cycle of 50 to 100 years, depending on the tile, making it an economical option for numerous homeowners. As a result, a tile roof can decrease air-conditioning costs in hotter environments and produce more consistent temperatures in cooler regions. Many roofing system tile manufacturers now use lightweight tile, which is especially ideal for reroofing projects. Call your New Port Richey roofing contractor today for more questions on a tile roofing system for your
Guest_5078: Established in Flackwell Heath, High Wycombe, Bucks, we supply Engineering Supplies from Workshop Industrial Consumables, to Professional Hand Tools and Air Tools of the greatest quality, These are applied in the Automotive, Heavy Plant, Construction, Industrial, Aviation and Transportation Industries. We offer a first-rate service to all our Customer's, that is backed up by a 100% guarantee of complete satisfaction, or a replacement unit, or total refund, should the products not be to the Customer satisfaction. Our firm have principally served Customers from big to small in the Thames Valley region since 1989, with direct sales to our Customers. So we have a lot expertise in countless areas of industry in managing Client problems During this time, we have accumulated a list of specialist and reputabled material suppliers, to help us rapidly address the majority of Customer troubles encountered. Our Industrial Products are sourced only from superior and fully traceable suppliers, and consist of lots of leading brand names, listed below. We are now providing Clients nationwide, through our Safe and Secure Website we now supply our clients a professional service of the finest quality, with the experience of over 25 years of trading. This gives us the capacity to cater to much more consumers. This likewise gives our Consumers the opportunity to explore our website to look for the products they are in need of and purchase quickly. Most orders are delivered next day from date of order. Our website is mobile phone friendly and goods can be viewed and purchased "On Line" via your smart phone For Quantity Price orders simply get in touch with us as per our contacts page. Industry Solutions Damon Engineering Supplies, have been involved in the Automotive, Heavy Plant, Construction, Engineering, Aviation and Transport Industries for over 25 years, offering Engineering Assistance and remedies to issues to Customers within these industries. Some of our original customers are still with us today, giving confirmation that the professional service we offer to our clients both big and small, is of the highest quality, and second to none. Over the past 25 years we have been major suppliers to large firms in the Transport, Heavy Plant and Engineering Industries, but likewise to small companies. We are also able to provide our clients a higher degree of help due to the considerable time we have been in business, with a long selection of approved suppliers who we can turn to address your supply as well as technical problems. We do go over and above and you can be assured we are going to treat each order or quote with a professional enthusiasm and focus. From Electrical Parts
Guest_6444: Much thanks! This a superb internet site!

«link»
Guest_3118: You might desire to take an appearance at tile if you're looking for ways to improve your roofing and boost the worth of your home. Contractors state including a tile roof is one of the most affordable construction jobs offered. The stylish roofings can withstand some of nature's toughest elements (such as wind, hail, fire and rain) and roof tiles generally carry a somewhat longer guarantee than other roof surfaces. An added benefit: Tile roofing systems are an eco-friendly structure choice. Here's a better look: Cost Benefits Tile has a life process of 50 to 100 years, depending on the tile, making it a cost-effective option for numerous property owners. Additionally, tile roofing systems decrease direct heat transfer. As an outcome, a tile roof can decrease air-conditioning costs in hotter climates and produce more constant temperatures in colder areas. In addition to cutting heating costs, the constant temperature minimizes the chances of ice build-up on the roofing. Styles Tile roofing uses a number of architectural style choices and they are available in a variety of colors and shapes that can help set your house apart. Concrete and clay tile roofing systems are as special as the homes they're installed on and they're offered in surfaces and designs developed to highlight a home's look. Warranties Tile roofing service warranties are frequently transferable and backed by widely known, respectable companies. That's one reason experts say a tile roofing's higher installation expense, when topped the full life of the roofing, is really a financial investment that will increase the value of a house when it is sold or resold. Weight A common misunderstanding is that roofing tile is too heavy for many structures. Many roofing system tile producers now provide lightweight tile, which is particularly suitable for reroofing tasks. Durability Tile has been Europe and Asia's first roof option for centuries, with lots of tile-roofed structures requiring little or no upkeep. Tile's toughness has actually been plainly shown by how well it has endured the test of time, weather condition and natural disasters. New Types Of Tile Today, house owners can discover brand-new types of more powerful, more energy-efficient tile roofs. Some brand-new tile is even Class An able and fire-rated to hold up against high winds, hail and earthquakes much better than other roof product. The stylish roofs can withstand some of nature's hardest components (such as wind, fire, hail and rain) and roof tiles usually bring a somewhat longer warranty than other roofing surfaces. An added benefit: Tile roofings are an ecologically friendly structure choice. Tile has a life cycle of 50 to 100 years, depending on the tile, making it a cost-effective choice for lots of homeowners. As an outcome, a tile roof can reduce air-conditioning expenses in hotter climates and produce more continuous temperatures in colder areas. Numerous roofing tile makers now provide lightweight tile, which is
Guest_6980: Good web page you have in here.

«link»
Guest_4369: Sustain the amazing job !! Lovin' it!

«link»
Guest_5051: Passion the site-- really individual pleasant and lots to see!


«link»
Guest_8134: Maintain the incredible work !! Lovin' it!

«link»
Guest_5348: Love the website-- really user friendly and great deals to see!«link»
Guest_7463: You've got astonishing stuff at this point.

«link»
Guest_1262: Keep up the amazing job !! Lovin' it!

«link»
Guest_6106: Great looking website. Think you did a great deal of your own html coding.


«link»
Guest_1979: Right here is the right webpage for anyone who wants to understand this topic.
You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to�HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been written about for many years. Great stuff, just excellent!

«link»
Guest_9541: You're a really helpful website; couldn't make it without ya!


«link»
Guest_4632: The posts is extremely important.

«link»
Guest_5573: You're a very beneficial site; could not make it without ya!


«link»
Guest_8581: thank a lot for your web site it assists a whole lot.

«link»
Guest_5085: Nice Web page, Carry on the excellent work. Thanks.


«link»
Guest_7914: Hey! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new to me.

Nonetheless, I'm definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!

«link»
Guest_2182: Hi, just wanted to say, I enjoyed this post. It was funny.
Keep on posting!

«link»
Guest_2477: Wow, stunning portal. Thnx ...

«link»
Guest_6722: Trabalho é desenvolvido por intermédio de reuniões semanais, com duração prevista de uma hora, com grupo de acompanhantes dos pacientes internados nessas enfermarias com a participação direta da Chefia de Enfermagem, Serviço Social, Programa de Educação, Chefia da Equipe Médica, fisioterapia e Comissão de Controle de Infecção Hospitalar.


«link»
Guest_4128: Merely needed to state I am delighted I stumbled on your website.


«link»
Guest_5263: Good Webpage, Stick to the beneficial job.
Thank you.

«link»
Guest_6500: Thanks meant for delivering these wonderful post.


«link»
Guest_5877: Wow because this is great work! Congrats and keep it up.


«link»
Guest_7133: Love the website-- really individual pleasant and great deals to see!


«link»
Guest_3564: Particularly enlightening looking forwards to coming back.


«link»
Guest_9554: Love the website-- very user friendly and lots to see!


«link»
Guest_9171: Thanks! This is an impressive internet site!

«link»
Guest_5170: The following helmet camera comparison tells us about the things that one should look for in a helmet camera, and also about some of the best helmet camera models that are available in the market. Have a look... As the name suggests, a helmet camera is attached to the helmet, making it easy for the users to record their POV or point of view, during various activities that need to be recorded or documented. Also called a bullet camera or micro video camera, a helmet camera is the best solution for people who can't use hand-held cameras while carrying out particular tasks like paragliding, mountaineering, backpacking, rock climbing, hiking, cycling, motor racing, bungee jumping, and such other adventure sporting activities. On the other hand, people who are a part of certain serious situations like military, police, and rescue missions, also use helmet cameras. The first one is believed to have been used in the year 1987, for recording a mountain biking video. Since then, these cameras have evolved tremendously. From the large and heavy cameras with complicated wiring and features, today's cameras are pretty trendy and user-friendly. There are various types of helmet cameras, and hence, choosing the best one needs a little bit of research on your part. Refer to the following sections of this article for some tips.Choosing the Best Helmet CameraThere are a few touchstones that you may need to use while choosing the best helmet camera for yourself. Along with the weight, size and price of the cameras, you need to check for various other specifications and performance measures of the brands that you want to purchase. Some of the most basic things include, the sensor size, video FPS (frames per second) rate, degree of the field of view (FOV), sound quality of the video, clarity of video, color selection and editing modes, pixels, lighting compensation, video editing modes, remote control features, mounting types, video playback and preview, battery life, memory status, outputs for TVs and computers, USB ports, etc. Also check whether the camera that you want to purchase is waterproof and lightweight. Along with the first impression, you may also need to test video capturing, lighting and audio features of the camera, to clear all your doubts. When it comes to the best cameras, there are a few most reliable brands around. Let's compare these brands to find out the winner.GoPro HD Hero 960P This is one of the most popular helmet camera. Although small in size, this camera is pretty good to be used as a helmet camera. The 5 megapixel camera comes with an adjustable field of view (54 or 170), good sensor size of 513 x 384, various mounting types, and still photography features. The camera is also useful for clicking still photos. It has got good reviews for color, image and lighting clarity. GoPro HD Hero 960P comes with a lithium battery with the capacity of two hours. The camera has 16 MB internal memory and 2 GB expandable memory with an SD card. The

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)